Вие сте тук

Румънският парламент отмени постановлението за декриминализация

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Февруари, 2017 - 15:44

Долната камара на румънския парламент отмени днес почти единодушно правителственото постановление, което щеше да декриминализира някои корупционния деяния и което предизвика масови протести в страната, съобщават Ройтерс и румънски медии.

С 291 гласа "за" бе приет закон за отхвърляне на правителствено постановление номер 13. Председателят на Камарата на депутатите Ливиу Драгня не гласува, тъй като днес изобщо не бе в парламента, отбелязва румънската телевизия Диджи 24. цитирана от БТА.

Ливиу Драгня е лидер на управляващата Социалдемократическа партия, който не можа да стане премиер след избори през декември, тъй като има условна присъда за злоупотреби по време на референдума за импийчмънт на тогавашния президент Траян Бъсеску през 2012 г. Румънските медии спекулираха, че Драгня ще бъде сред облагодeтелестваните политици от постановление 13, тъй като срещу него в момента се води дело за злоупотреба със служебно положение. Евентуална присъда по това дело щеше безвъзвратно да лиши Драгня от възможността да заеме премиерския пост.

След днешното решение на парламента започва да тече петдневен срок, в който законът за анулиране на правителствено постановление номер 13 може да бъде оспорен в Конституционния съд. Ако това не стане, законът отива за обнародване при президента Клаус Йоханис, пояснява румънският информационен сайт Зиаре.

Румънските депутати приеха днес и закон за одобрение на правителствено постановление номер 14, с което бе отменена наредба 13. Сроковете за евентуално оспорване и обнародване са същите.

Информационният сайт Зиаре отбелязва, че сутринта в правната комисия на Камарата на депутатите единственият, който е гласувал против анулирането на правителствено постановление 13, е бил бившият правосъден министър Флорин Йордаке. Именно той внесе постановлението за одобрение късно вечерта на 31 януари като извънредна точка в дневния ред на правителственото заседание. Йордаке също така излъга премиера, че е получил всички изисквани от закона становища по постановлението.

То декриминализираше злоупотребите със служебно положение, ако става въпрос за суми под 200 000 леи (близо 87 000 лева). Постановление 13 чувствително намаляваше присъдите за злоупотреби със служебно положение и стесняваше дефиницията на конфликта на интереси, премахвайки наказателната отговорност за държавен служител, който облагодетелства свой бизнес партньор, когато решава кой да спечели договор. Заради тези и други нововъведения, правителствено постановление 13 бе възприето като отстъпление в борбата с корупцията и изкара стотици хиляди хора на протести с искания за оттеглянето му.

В резултат на уличния натиск правителството прие постановление 14, с което анулира постановление 13. Съгласно румънското законодателство трябваше да бъде приет закон за анулиране на постановление 13 и закон за одобрение на постановление 14, което стана факт днес.

Спорното правителствено постановление бе отменено на 5 февруари, но протестите в Букурещ и други градове на страната продължават, като исканията на демонстрантите вече са за оставка на правителството на Социалдемократическата партия, в което са загубили доверие.