Вие сте тук

Машинно гласуване за парламентарните избори може и да няма

Дата на публикуване: 
сряда, 22 Февруари, 2017 - 11:28

Срокът за подаване на оферти за осигуряване на машини за гласуване на парламентарните избори изтича днес. До снощи нямаше нито една заявка от фирма-доставчик.

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви обществената поръчка на 11-и февруари – десет дни след решението на Върховния административен съд, че законът налага наличие на машини във всички избирателни секции.

В интервю за "Хоризонт" преди дни говорителят на ЦИК Александър Андреев изрази личното си мнение, че липсата на възможност за машинно гласуване няма да е повод за касиране на вота:

“Моето лично становище е, че не би могло да стане, тъй като това е една възможност избирателят да упражни правото на глас. При липсата на машина или в случаите, когато машината е повредена, гласуването продължава с хартиени бюлетини, каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев”.

Според служебния премиер Огнян Герджиков обаче изборите задължително ще бъдат оспорени, ако никой не се яви на търга за обществената поръчка за машини за гласуване и вотът става изцяло с бюлетини.

Днес ЦИК определи чрез жребий и номерата на бюлетините на партиите и коалициите, които се ще участват в предсрочните парламентарни избори на 26 март.