Вие сте тук

Служители на ЕС Барозу да бъде разследван от Европейския съд

вторник, 28 Февруари, 2017 - 11:19

Служители от институциите на ЕС са настояли бившият председател на Европейската комисия Жозе Барозу, който започна работа към американската инвестиционна банка Голдман Сакс, да бъде предаден на Европейския съд, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА.

Искането на служителите е било изпратено до омбудсмана на ЕС Емили О'Райли, която днес ще открие допълнителна проверка. Предвижда се проверката да установи как ЕК е извършила оценката на поведението на Барозу.

Миналата година говорител на ЕК съобщи, че бившият председател (2004-2014 г.) на комисията Жозе Барозу се е обадил по телефона на настоящия ръководител на институцията Жан-Клод Юнкер, за да му съобщи, че поема пост в Голдман Сакс, след като банката разпространила тази новина. Банката поясни, че е наела за съветник Барозу на длъжността "неизпълнителен президент" на международния си филиал в Лондон.

По правилата на ЕК Барозу е преминал т. нар. период на охлаждане от 18 месеца, в които може да започне нова работа, след като е бил председател на комисията, само с изричното съгласие на институцията. Барозу приключи втория си мандат в ЕК на 31 октомври 2014 година. След изтичането на 18-месечния срок бившите еврокомисари или председатели на ЕК са свободни безусловно да започнат нова работа - в частния или в обществения сектор, но остават обвързани с правилата да не ползват информацията, до която са имали достъп в предишното им професионално качество, както и да спазват изискванията за почтеност и дискретност.

Според ЕК, на Барозу вече не са известни чувствителни данни. Впоследствие Юнкер предложи удължаване на периода за „охлаждане" на висшите служители на комисията. Юнкер уточни по-късно, че е възразил срещу назначението на Барозу в Голдман Сакс заради приноса на банката в предизвикването на световната икономическа криза.

Случаят бе предаден за проверка на етичния комитет на ЕК. Комитетът заключи, че макар и неморални, действията на Барозу са законни. Омбудсманът на ЕС очаква да установи с новата проверка дали комитетът е разпитал някого и дали е поискал да се запознае с договора на Барозу с банката.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.