Вие сте тук

България не подкрепя „Европа на различни скорости“

Дата на публикуване: 
сряда, 8 Март, 2017 - 14:38

Правителството одобри позиция на страната за Европейския съвет. България ще се обяви за запазване единството и целостта на Съюза и да не се преминава към модел "Европа на различни скорости". В утрешната европейска среща ще участва президентът Румен Радев, съобщи БНР.

Българската позиция гласи, че на тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели.

По темата "Миграция", с която ще се занимаят лидерите, България смята, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да е постоянен водещ приоритет на Евросъюза, който изисква солидарна подкрепа за държавите членки на предна линия, каквато е и България.

По темата "Външни отношения" приоритетно ще се обсъжда ситуацията в Западните Балкани и България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за разширяване на Евросъюза към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка от тях следва да се основава на индивидуални постижения при изпълнение на критериите.

България няма ползи от допълнително фрагментиране на Европа на ядро и периферия, заяви пред журналисти в МС служебният заместник министър-председател по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева в отговор на въпрос по повод петте сценария за развитие на Европа. Тя посочи още, че е важно за България - като държава-членка, каква ще е националната й позиция и какви коалиции ще търси заедно с други страни-членки, за да се постигне по-голяма интеграция, предаде БТА.

Вицепремиерът посочи, че по темата разговорите тепърва предстоят. "Ние многократно сме заявявали, че сме за запазване на единството и целостта на ЕС. Сега и в Европа има няколко различни кръга на развитие и влияние - Еврозона, Шенгенско пространство, където страната е изпълнила техническите и юридическите критерии, като има политически, които ни възпират да влезем шенгенското пространство", отбеляза Златева. По думите й това е дълга дискусия, като някои от предложените варианти предполагат развитие на Европа на две скорости.

В отговор на друг въпрос вицепремиерът заяви, че за България на този етап е от изключителна важност да получи пасивен достъп до визовата информационна системата, което ще ни гарантира по-добро охраняване на външните граници, защото ще можем в реално време да сверяваме данни за преминаващите. Този въпрос се обсъжда и в рамките на различните органи на ЕС, допълни вицепремиерът.