Вие сте тук

Служебният премиер на Македония поиска предсрочни парламентарни избори

Дата на публикуване: 
сряда, 8 Март, 2017 - 16:07

Предсрочните парламентарни избори са най-доброто решение за изход от сегашната политическа криза в Република Македония. Това каза премиерът Емил Димитриев и предложи изборите да се състоят заедно с местния вот, коментира БНТ.

"Единственият гарант за запазването на единството на Република Македония е развитието на гражданското и мулти етническо общество.... Така както някой сега иска да постави нещата в Македония, чрез изключване на мнозинството на македонския народ и останалите етноси смятам, че няма да бъде реализирано.

В периода след изборите в Македония започнаха дискусии, които дълбоко нарушават конституционното управление в страната.

В същото време тези предложения не бяха част от предизборната кампания или пък за тях се говореше много малко“, каза Емил Димитриев и добави: „Според мен това не са привилегировани теми за политическия елит. Единственият фактор, който може да вземе отношение по този въпрос, е народа по време на нови парламентарни избори. Те трябва да бъдат организирани заедно с местните. Македонският премиер е убеден, че единствената алтернатива на днешната криза са нови избори“.

Емил Димитриев категорично заяви, че няма да позволи в страната да бъдат разкривани лагери за настаняване на бежанци и мигранти.

Портал Европа ви припомня, че македонският президент Георге Иванов връчи мандат на Емил Димитриев за сформиране на служебно правителство.

Димитриев ще изпълнява длъжността служебен министър-председател до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 24 април.

Груевски подаде оставка, парламентът се саморазпуска.