Вие сте тук

Варшава поиска от ЕС да отхвърли кандидатурата на Доналд Туск за председател на Европейския съвет

Дата на публикуване: 
сряда, 8 Март, 2017 - 14:28

Варшава отново поиска от ЕС да отхвърли кандидатурата на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, предаде БТА.

Полският премиер Беата Шидло потвърди, че е против преизбирането на Туск на висшия европейски пост, в писмо до лидерите на останалите страни членки в съюза в навечерието на срещата им на върха утре и в петък.

В писмото Шидло обвинява Туск, който е бивш полски премиер, че "брутално е нарушил" правилото на "политически неутралитет", който той трябва да демонстрира, заемайки висшия европейски пост, и че "е замесен лично" в политически конфликт в страната си.

"Не можем да позволим установяването на опасен прецедент, при който едно демократично избрано правителство на една страна членка е атакувано в политически план от председателя на Европейския съвет", каза Шидло в писмото си.

Тя не навлиза в подробности относно намесата на Туск, за която споменава в писмото си. Но може би става дума за негова реч от 17 декември във Вроцлав, в която той призова полските управляващи да "уважават народа и конституционните принципи и ценности". Той отправи този призив в деня след инцидентите във Варшава, по време на които протестиращи попречиха в продължение на няколко часа на Шидло и на лидера на управляващата консервативна полска партия Ярослав Качински да напуснат парламента. По същото време опозиционни депутати бяха окупирали пленарната зала и протестираха срещу приемането на бюджета за 2017 г., станало при нарушения на процедурите.

Шидло споменава тази ситуация в писмото си, твърдейки, че "опитът да се попречи на приемането на бюджета е бил, според полската конституция, опит да се свали правителството чрез извънпарламентарни методи".

След като обясни така решението на Варшава да представи свой кандидат начело на Европейския съвет, а именно евродепутата Яцек Сариуш-Волски, Шидло заяви, че преизбирането на Туск "срещу мнението на правителството на неговата родна страна би било в противоречие с междуправителствения характер на работата на Европейския съвет".

В интервю от вчера Ярослав Качински каза, че Туск за него е "германски кандидат" и че ако той остане на поста си, това ще задълбочи кризата в ЕС.