Вие сте тук

Варшава поиска от ЕС да отхвърли кандидатурата на Доналд Туск за председател на Европейския съвет

сряда, 8 Март, 2017 - 14:28

Варшава отново поиска от ЕС да отхвърли кандидатурата на Доналд Туск за председател на Европейския съвет, предаде БТА.

Полският премиер Беата Шидло потвърди, че е против преизбирането на Туск на висшия европейски пост, в писмо до лидерите на останалите страни членки в съюза в навечерието на срещата им на върха утре и в петък.

В писмото Шидло обвинява Туск, който е бивш полски премиер, че "брутално е нарушил" правилото на "политически неутралитет", който той трябва да демонстрира, заемайки висшия европейски пост, и че "е замесен лично" в политически конфликт в страната си.

"Не можем да позволим установяването на опасен прецедент, при който едно демократично избрано правителство на една страна членка е атакувано в политически план от председателя на Европейския съвет", каза Шидло в писмото си.

Тя не навлиза в подробности относно намесата на Туск, за която споменава в писмото си. Но може би става дума за негова реч от 17 декември във Вроцлав, в която той призова полските управляващи да "уважават народа и конституционните принципи и ценности". Той отправи този призив в деня след инцидентите във Варшава, по време на които протестиращи попречиха в продължение на няколко часа на Шидло и на лидера на управляващата консервативна полска партия Ярослав Качински да напуснат парламента. По същото време опозиционни депутати бяха окупирали пленарната зала и протестираха срещу приемането на бюджета за 2017 г., станало при нарушения на процедурите.

Шидло споменава тази ситуация в писмото си, твърдейки, че "опитът да се попречи на приемането на бюджета е бил, според полската конституция, опит да се свали правителството чрез извънпарламентарни методи".

След като обясни така решението на Варшава да представи свой кандидат начело на Европейския съвет, а именно евродепутата Яцек Сариуш-Волски, Шидло заяви, че преизбирането на Туск "срещу мнението на правителството на неговата родна страна би било в противоречие с междуправителствения характер на работата на Европейския съвет".

В интервю от вчера Ярослав Качински каза, че Туск за него е "германски кандидат" и че ако той остане на поста си, това ще задълбочи кризата в ЕС.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.