Вие сте тук

България ще подкрепи Туск за втори мандат като председател на Европейския съвет

Дата на публикуване: 
четвъртък, 9 Март, 2017 - 10:34

Европейският съвет ще избере днес новия си председател. За поста се съревновават предложеният от Полша Яцек Сариуш-Волски и сънародникът му Доналд Туск, досегашен ръководител на институцията, коментира БТА.

Сариуш-Волски бе изключен вчера от Европейската народна партия за проявена нелоялност. Очаква се днес мнозинството от държавните и правителствените ръководители от ЕС да подкрепи Туск за втори мандат. България е сред страните, които ще гласуват за Туск.

Останалата част от дневния ред на заседанието предвижда тази вечер Европейският съвет да обсъди въпросите за сигурността по външните граници на ЕС, миграцията, обстановката на Западните Балкани, укрепването на европейската отбрана, икономиката, обособяването на службата на прокурор на ЕС. Европейските лидери ще изразят очакването от следващия месец да започне предварителното прилагане на търговското споразумение с Канада.

Утре Европейският съвет ще заседава без представител на Великобритания. Лидерите ще обсъдят насрочената за края на месеца среща в Рим и декларацията, която ще бъде приета там по повод 60-годишнината от Римските договори.