Вие сте тук

Германският външен министър предупреди за нарастващо въоръжаване в Европа

четвъртък, 9 Март, 2017 - 16:59

Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди за нарастващо въоръжаване в Европа. В Москва той се срещна с руския си колега Сергей Лавров. По план, двамата първи дипломати трябваше да говорят за войната в Сирия, конфликта в Украйна и двустранните икономически отношения. Струпването на оръжия по границата между НАТО и Русия обаче измести предвидените теми от фокуса на разговорите, предаде БНР.

Опасявам се, че на фона на увеличаването на военните части на Русия в Балтика и по границата с Полша, и на фона на намеренията на Съединените щати за рекордно увеличаване на бюджета за отбрана, ние отново се намираме в началото на нова спирала на въоръжаване, заяви германският външен министър по време на първото му посещение на този пост в Москва. В момента Северноатлантическият пакт разполага 4000 военнослужещи в Полша и трите балтийски страни. Русия от своя страна засилва военното си присъствие по западната си граница, включително и разполагайки ракети в Калининград. Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията, че Москва заплашва сигурността на Запада, като заяви лаконично: Ние разполагаме с други данни. И допълни: Ние реагираме на решението на НАТО от Варшава, защото в момента по нашите граници се разполагат сухопътни войски на Алианса, включително и от Германия.

Лавров отново напомни, че според Москва разширяването на НАТО на изток до Украйна и Грузия накърнява руските интереси. Според Лавров, в рамките на съвета НАТО-Русия трябва да се сложат картите на масата за проговори, за да се види, кой къде какви въоръжения има. За Германия остава важно постигането на напредък в преговорите за Украйна. Това ще подпомогне и разоръжаването в Европа, смята германският външен министър, като заяви: Предпоставка за решение на конфликта не е, кой с кого преговаря, а спазването на вече постигнатите договорености. За съжаление, липсата на напредък се дължи на това, че не успяваме да постигнем примирие в Източна Украйна.

Очаква се, Габриел да разговаря по-късно днес и с руския президент Владимир Путин, преди той да приеме турския президент Реджеп Тайип Ердоган тази вечер в Москва.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.