Вие сте тук

Варшава ще "играе твърдо" с Брюксел след като Туск бе избран за втори мандат като председател на Европейския съвет

Дата на публикуване: 
понеделник, 13 Март, 2017 - 09:40

Полша ще започне да възпрепятства работата на Европейския съюз и ще "играе твърдо" с Брюксел, заяви вчера полският външен министър Витолд Вашчиковски, след като общността разгневи Варшава, като отново назначи Доналд Туск за председател на Европейския съвет, предаде Ройтерс, цитиран от БТВ.

Туск, който е бивш полски министър-председател и отдавнашен съперник на лидера на управляващата в момента партия в Полша "Право и справедливост" Ярослав Качински, спечели втори мандат като председател на Европейския съвет. Полша беше единствената страна, която гласува против повторното му назначаване.

Вашчиковски каза, че полското правителство ще отвърне на гласуването, като "спре други инициативи" и "играе доста твърда игра" в ЕС.

"Трябва открито да се заяви: политиката на ЕС се оказва политика на двойни стандарти и измамничество", заяви той пред таблоида "Супер експрес".

По думите му Полша не би могла да бойкотира Европейския съвет и ще участва в неговите срещи.

"Ние трябва да сме наясно, че може да бъдем измамени във всеки момент", каза Вашчиковски.

Варшава представя повторното назначаване на Туск за председател на Европейския съвет като въпрос, по който жизненоважни полски национални интереси са пренебрегнати от една доминирана от Германия брюкселска машина, отбелязва Ройтерс.

Вашчиковски каза, че полското правителство трябва да има по-малко доверие на ЕС и да води по-агресивна политика. Той все пак заяви, че Полша иска да остане в ЕС, посочва Асошиейтед прес.