Вие сте тук

Лидерът на Партия на свободата в Холандия призова страната му да последва примера на Великобритания

Дата на публикуване: 
вторник, 14 Март, 2017 - 11:33

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата в Холандия Герт Вилдерс призова за излизане на страната от ЕС. „Тогава ние отново бихме били господари в собствения си дом“, каза той в последния телевизионен диспут с премиера Марк Рюте преди утрешните парламентарни избори. Според Рюте, който оглавява десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация и води в допитванията за вота, напускането на ЕС би било безотговорно и би застрашило Холандия, коментира БНР.

В дебатите беше засегнат и въпросът за дипломатическия спор между Холандия и Турция. Вилдерс призова незабавно да бъде изгонен турският посланик от Холандия. Рюте заяви в тази връзка, че между „чуруликането в Туитър и управлението на страната има голяма разлика и че изострянето на конфликта не е от полза за Холандия“.

Ислямофобската Партия на свободата на Вилдерс, чиято подкрепа след лек спад отново набра скорост след дипломатическия скандал, може да се окаже първа политическа сила след изборите. Вероятността да състави правителство обаче е малка, тъй като останалите партии обявиха категоричното си намерение да бойкотират всякакви коалиции с нея.

"Nexit" – за Нидерландия – е възможността да се избегне ислямизацията на страната ни ," каза Вилдрес пред немското списание „Шпигел“