Вие сте тук

Вицепремиерът Деница Златева отрече да са обсъждани кандидатури за следващ български еврокомисар

Дата на публикуване: 
вторник, 14 Март, 2017 - 14:24

Вицепремиерът Деница Златева отрече служебното правителство да е обсъждало конкретни кандидатури за следващ български еврокомисар. По повод публикация, че фаворит за поста е посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева, Златева отговори, че  няма информация да се обсъждат имена, защото въпросът не бил на вниманието на кабинета в момента, коментира БНР.

Вицепремиерът опроверга и друга вестникарска публикация, според която е допуснала само определени неправителствени организации /НПО/ до проекти, свързани с предстоящото българското председателство на Съвета на Европейския съюз:

„Няма големи пари за неправителствените организации. В момента, в който ние приемем бюджета за тази година, ще дадем информация по какви дейности, какви пера ще бъдат осигурени, но категорично отхвърлям всякакви обвинения. Всеки, който иска среща и може по някакъв начин да помогне и да популяризира председателството, е добре дошъл в кабинета ми“.

Нейният коментар относно обвиненията, че е допуснала пристрастия при подготовката на евро-председателството беше:

„В началото на мандата си заявих, че ще работя открито и прозрачно с всички участници – НПО, синдикати, работодатели, университетски преподаватели, различни организации, които проявяват интерес към темата за предстоящото председателство. То е национална кауза и аз не я деля на това дали някой симпатизира на една или друга политическа партия или се определя в лявото, дясното или центристкото пространство. Провеждам срещи със всички НПО, които са поискали такива. Нямам никакви пристрастия или още по-малко да ми бъде оказан натиск. Абсолютно неверни са твърденията, че ще раздаваме милиони на НПО“.

На днешната конференция „Ефективност на съдебната система“ вицепремиерът Деница Златева коментира какво трябва да се прави в краткия мандат на служебното правителство и след това:

„Всички онези законодателни действия, които трябва да бъдат извършени на база на конкретните 17 препоръки могат да бъдат подготвени една част от тях. Реализацията им зависи от редовно правителство и един работещ парламент с по-дълъг живот след изборите“.