Вие сте тук

Доналд Туск: Няма да се подадем на заплахи, искаме спокоен развод с Великобритания

сряда, 15 Март, 2017 - 12:30

„Ще направя всичко по силите си ЕС и Великобритания да запазят тесни отношения в бъдеще“, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург.

„Вратата на ЕС ще остане винаги отворена за нашите британски приятели“, добави той. Туск посочи, че възможността оттеглянето на Великобритания от ЕС да се извърши без постигната договореност за бъдещите отношения е лош вариант за всички, особено за Лондон. „Няма да се подадем на заплахи, искаме спокоен развод“, добави той.

Туск изрази съпричастност с Нидерландия в спора й с Турция. „Нидерландия е Европа и Европа е Нидерландия - място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, с кмет от Мароко днес. Ако някой вижда там фашизъм, е изгубил връзка с действителността“, коментира той.

По повод последното заседание на Европейския съвет Туск посочи, че всички държавни и правителствени ръководители, в отсъствието на британските представители, са разговаряли честно за бъдещето.

„Единството на 27-те държави от ЕС е най-ценното, с което разполагаме“, коментира той.

Туск посочи, че Европейският съвет отчита влиянието на вътрешни и външни сили на Западните Балкани, които целят дестабилизация.

Той отбеляза, че търговията е сърцевината на европейския икономически успех. „Искрено се надяваме да приключим разговорите с Мексико и Япония за двустранни търговски споразумения до края на годината, ще продължим преговорите с Китай“, добави Туск.

Той определи перипетиите около неговото преизбиране на поста заради съпротивата на родната му Полша като „малка драма в началото“ на заседанието на Европейския съвет.

От своя страна председателят на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер коментира отношенията между Турция и Холандия. „ЕК не иска да диктува на никого нищо“, каза Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург по повод предложените от него пет посоки за бъдещото развитие на ЕС.

„Бях скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия“, заяви председателят на ЕК. „ЕС няма да се присъединява към Турция, Турция се стреми към членство в ЕС“, отбеляза той.

За пръв път открито той се обяви срещу една от предложените възможности - от ЕС да остане само единният пазар.

„ЕС е повече от търговия, икономика и валута“, коментира Юнкер.

Той повтори, че предложенията му, очертани в Бялата книга, не целят да издигнат нова Желязна завеса между Изтока и Запада. Юнкер посочи, че предложенията не целят и развитието на Европа „на две скорости“.

„Трябва сами да се погрижим за собствената си отбрана, трябва да повишим отбранителните си разходи“, заяви председателят на ЕК. „Доналд Тръмп не е първият президент на САЩ, който иска това от нас. Подписали сме договореност в Уелс и трябва да я спазим. Но сигурността не е свързана само с разходи за отбрана, а и с осигуряването на средства за развитие за държави извън ЕС“, посочи Юнкер.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.