Вие сте тук

Партията на холандския премиер Марк Рюте печели изборите за трети пореден път

четвъртък, 16 Март, 2017 - 10:42

По всичко личи, че нашата партия за трети пореден път ще бъде най-голямата в Холандия, каза щастливият премиер Марк Рюте пред свои привърженици, събрали се в Хага да празнуват победата й, предаде Ройтерс.

„Това е вечер, в която Холандия - след Брекзита и след американските избори, каза „стоп“ на популизма от погрешен вид“, посочи Рюте, цитиран от БТА.

При преброени около 75 на сто от гласовете неговата Партия на свободата и демокрацията се очертава да има 32 места в 150-местния холандски парламент. Това е с 9 по-малко, отколкото в предишния, но въпреки това се смята за много добър резултат на фона на предварителните прогнози, сочещи равенство между партията на премиера и Партията на свободата (ПС) на крайнодесния Герт Вилдерс.

Според досега преброените гласове ПС ще има 19 места, колкото и християндемократите.

„Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред“, каза още премиерът Рюте.

Съставянето на управляваща коалиция обаче ще бъде сложно, защото парламентът е силно раздробен и за целта ще са нужни поне 4 партии. Проблемът за Рюте се усложнява и от това, че главният му досегашен коалиционен партньор - Партията на труда, се срина. Тя ще има само 9 места в новия парламент, срещу 38 в предишния. Лидерът й Лодевик Асхер изрази дълбокото си разочарование от този резултат. „Ние управлявахме страната и я изведохме от кризата, но не можахме да убедим избирателите“, каза той.

Оставането на Партията на труда в бъдещата коалиция е една от главните интриги след изборите. За най-вероятно се смята сътрудничеството на партията на Рюте с християндемократите и леволибералната партия „Демократи-66“, която ще има 18 или 19 места.

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. Той обаче посочи, че партията на Рюте намалява представителството си в парламента (с 9 места), е неговата го повишава (с 4 места). „От тази гледна точка аз съм победител“, каза той и изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. „Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството“, отбеляза Вилдерс.

Според наблюдателите шансовете ПС да влезе в управляваща коалиция са минимални, защото всички големи политически сили вече обявиха, че не желаят да сътрудничат с крайнодесните.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.