Вие сте тук

Турският министър Сойлу уточни, че ще се връщат на Европа само нередовните мигранти

понеделник, 20 Март, 2017 - 15:20

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу внесе пояснение в предишно свое изявление, че Турция би могла да изпраща всеки месец „15 хиляди бежанци в Европа“, съобщават турски медии. Сойлу уточни, че той е имал предвид само „нередовните мигранти“, които се опитват да стигнат по море до други държави, предаде БТА.

Противоречивото изявление Сойлу направи на 16 март в разгара на дипломатическа криза между Германия и Холандия, причинена от решението на Хага да забрани на турски министри да участват в мероприятия в страната, за да агитират в полза на промените, които ще бъдат поставени през април на референдум в Турция.

„Направих изявление в предишните дни. Казах: „Ако искате, можем да отворим вратите и да ви изпратим 15 хиляди бежанци на месец“, каза той и намекна, че тези думи са били изопачени в полза на опозицията. Сойлу уточни, че не става дума за бежанци, намерили убежище в Турция.

Министърът критикува и опозиционния в. „Джумхуриет“ , че е изопачил забележките му по въпроса.

„Това, за което говорех, бяха нередовни мигранти. Невежи хора, които не четат и не пишат, които се наричат писатели, но не знаят нищо за света и чиито сърца са пълни само с омраза, си помислиха нещо друго“, добави министърът.

В изказването си Сойлу каза, че Турция е залавяла средно около 15 000 мигранти месечно през 2016 г. при опита им по море да стигнат до други държави.

„Наричаме ги нередовни мигранти. Бихме могли да се оттеглим, да не ги хващаме и да отворим пътя за изпращането им в Европа. Само че ги залавяхме, за да се съобразим със споразумението,“ каза още той, имайки предвид сделката между Турция и ЕС за овладяване на миграцията към Европа.

„Ние спазихме споразумението, но те (Европа) не спазиха нито един член. Те нямат намерение да го направят, защото ден и нощ си правят парични сметки“, добави Сойлу.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.