Вие сте тук

Британците имат нереални очаквания от Брекзит, сочи проучване

Дата на публикуване: 
сряда, 22 Март, 2017 - 12:17

Ново проучване показва, че британците имат нереални очаквания от Брекзит, защото повечето от тях искат да се ограничи свободата на движение, но да се запазят облагите от общия европейски пазар.

Анкетата на Националния център за социални проучвания показва, че като цяло британците искат да запазят предимствата от членството в ЕС, като в същото време се ограничи миграцията. Както коментира вестник „Индипендънт“, поместил данните от проучването, „Пак искаме това, което няма да стане“. От вестника коментират още, че са изненадани от резултатите, защото самият премиер Тереза Мей е признала, че подобен сценарий е невъзможен. 68 процента от анкетираните са поискали премахването свободата на движение, като в същото време 88 на сто настояват за запазване на свободната търговия с ЕС, предаде БНР.

Друго проучване на консултантската фирма „Мърсър“ очертава мрачна картина за редица сектори на британската индустрия в случай на промяна на миграционната политика след Брекзит. Особено тежко ще бъдат засегнати жилищното настаняване и хранително-вкусовата промишленост, където 33 процента от работниците не са родени във Великобритания. Най-големи оптимисти по отношение на Брекзит са милионерите. 78 процента от тях смятат, че излизането от ЕС ще ги направи по-богати.