Вие сте тук

ЕК регистрира две граждански инициативи относно правата на европейските граждани след Брекзит

сряда, 22 Март, 2017 - 15:27

Европейската комисия регистрира днес две европейски граждански инициативи относно правата на гражданите на Съюза в контекста на излизането на дадена държава членка от ЕС и отхвърли трето предложение, озаглавено „Спрете Брекзит“.

С едната инициатива Комисията се приканва да отдели гражданството на Съюза от гражданството на държава членка в контекста на излизането на Обединеното кралство от ЕС („Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“), а с втората Комисията се призовава да запази правото на гражданите на Съюза да се движат и да пребивават свободно в рамките на Европейския съюз („Запазване на правото на европейско гражданство“). Същевременно Комисията отхвърли като недопустимо трето предложение, с което Комисията се призовава да предотврати излизането на Обединеното кралство от ЕС („Спрете Брекзит“).

Решенията на Комисията се отнасят до правната допустимост на предложените инициативи. На този етап Комисията все още не е разгледала инициативите по същество.

Комисията установи, че инициативите „Гражданство на ЕС за европейците: обединени в многообразието въпреки правото на гражданство по произход и по месторождение“ и „Запазване на правото на европейско гражданство“ отговарят на необходимите условия за регистрация по силата на Регламента относно Европейската гражданска инициатива. И с двете европейски инициативи Комисията се призовава да закриля статута и правата, свързани с гражданството на ЕС, в контекста на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Комисията придава голямо значение на основния въпрос, свързан с осигуряването на правна сигурност и увереност за 4-те милиона граждани (3,2 милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство и 1,2 милиона граждани на Обединеното кралство в ЕС), които се чувстват несигурни относно бъдещето си в резултат от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС. Макар Комисията да не може да предложи вторично законодателство, целящо предоставянето на гражданство на ЕС на физически лица, които не притежават гражданство на дадена държава членка на Съюза, правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС след излизането на Обединеното кралство ще бъдат в центъра на предстоящите преговори по член 50. Комисията ще направи всичко възможно, за да предотврати превръщането на гражданите на ЕС в „разменна монета“ по време на преговорите с Обединеното кралство.

В случая с инициативата „Спрете Брекзит“ Комисията установи, че не са изпълнени условията за регистрация. С член 50, параграф 1 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) изрично се позволява на държава членка да излезе от Съюза в съответствие със собствените си конституционни изисквания. Макар Комисията да изразява съжалението си относно излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, тя зачита резултатите от референдума.

Следващи стъпки

Официалната регистрация на инициативата „Запазване на правото на европейско гражданство“ ще се проведе на 2 май, а регистрацията на инициативата „Гражданство на ЕС за европейците“ на 27 март. След това по отношение и на двете инициативи ще започне едногодишен процес за събиране на подписи в подкрепа на предложената гражданска инициатива от нейните организатори.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.