Вие сте тук

Волфганг Шойбле: Ако Великобритания иска да има добър достъп до единния европейски пазар, ще трябва да поеме съответните ангажименти

Дата на публикуване: 
петък, 24 Март, 2017 - 11:45

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви в петък, че Европейският съюз се опитва да ограничи негативните ефекти за Великобритания от Брекзит, но подчерта, че страните, които желаят да извлекат ползи от единния блок, трябва също така да поемат и съответните ангажименти, предаде БНР.

„Смятам, че решението за Брекзит беше погрешно, но ние трябва да го уважаваме. В тази връзка ние трябва да намерим справедлива линия на поведение - ако Великобритания все още иска да има добър достъп до единния европейски пазар, тя ще трябва да поеме съответните ангажименти, но ако Обединеното кралство не желае това, тогава ще бъде изолирано, което би било срам за страната“, посочи Шойбле в интервю за радиостанция „Дойчландфунк“.

„Ще се опитаме да ограничим негативните ефекти за Великобритания доколкото е възможно, но трябва да е ясно, че останалата част от Европа не трябва да бъде осквернена от това“, отбеляза той.

Немският финансов министър също така определи като погрешни призивите за помпане на повече „евтини“ пари в Европа, вероятно визирайки агресивната стимулираща политика, провеждана от ЕЦБ.

Според него Гърция може да остане в рамките на еврозоната, но само ако тя има конкурентна икономика.

Междувременно шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в интервю за Би Би Си, че Брекзит ще струва около 50 млрд. британски лири и добави, че ЕС ще трябва да калкулира научно обосновано сметката за напускането на Великобритания.

„Вие не може да се преструвате, че никога не сте били членове на Европейския съюза. Британското правителство и парламент поеха определени ангажименти като членове на ЕС и тези ангажименти трябва да бъдат изпълнени. Това обаче не е наказание или санкция спрямо Обединеното кралство“, посочи той.