Вие сте тук

Европейските лидери подписаха Римската декларация, определяща основните насоки в дебатите за бъдещето на ЕС

Дата на публикуване: 
понеделник, 27 Март, 2017 - 10:35

Общата декларация за бъдещето на Европейския съюз, приета от лидерите на 27-те страни членки на ЕС на юбилейната им среща в Рим, слага началото на промени в съюза в атмосфера на засилващ се оптимизъм, каза председателят на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер на пресконференция за резултатите от срещата в италианската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според него днешната Римска декларация, приета точно 60 г. след забележителния Римски договор, положил началото на европейското обединение, е добра отправна точка за широки дискусии за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания. „Атмосферата сега е такава, че можем да подходим по този въпрос с увереност“, подчерта той.

„Това, което постигнахме в дните преди Рим и през последните часове тук в Рим, създава нещо като зараждащо се оптимистично настроение, защото, противно на очакванията, тук нямаше сблъсък, нямаше голям спор между няколко различни виждания за пътя напред“, посочи Юнкер.

Римската декларация, подписана от европейските лидери, закрепва принципа на съюз на различни скорости, в който някои страни могат да вървят напред, а други - да останат настрани по специфични въпроси, отбелязва АП.

„С още повече единство и солидарност помежду ни и със спазване на общите правила ще направим Европейския съюз по-силен и по-устойчив. Единството е необходимост, но то е и нашият свободен избор. Поотделно бихме били изхвърлени встрани от глобалната динамика. Да бъдем заедно е най-добрият начин да влияем на тази динамика и да отстояваме нашите общи интереси и ценности. Ще действаме заедно, ако е необходимо с различни темпове и интензивност, но ще се движим в една и съща посока, както сме правили преди, в съответствие с Договорите и като държим вратата отворена за онези, които желаят да се присъединят на по-късен етап. Съюзът ни е неразделен и неделим“, се казва в декларацията.

Лидерите на 27-те определят четири задачи на развитието на общността без Великобритания: безопасна Европа, процъфтяваща и устойчива Европа, социална Европа, по-силна на световната арена Европа.

„Ние ще преследваме тези цели, като твърдо вярваме, че бъдещето на Европа е в собствените ни ръце и че Европейският съюз е най-добрият инструмент за постигането на нашите цели. Ние се ангажираме да се вслушваме в опасенията, изразени от нашите граждани, и да реагираме на тях и ще работим съвместно с нашите националните парламенти. Ще работим заедно на най-подходящото и ползотворно равнище. . . Ще оставим необходимата свобода на действие на различните равнища, за да засилим потенциала на Европа за иновации и растеж. Ние желаем Съюзът да действа мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ще поощряваме един демократичен, ефективен и прозрачен процес на вземане на решения и постигането на по-добри резултати“, подчертават 27-те лидери.

Домакинът на срещата - италианския премиер Паоло Джентилони, също подчерта, че с днешната юбилейна Римска декларация, определяща основните направления за развитието на общността за близките 10 години, ЕС прави уверена крачка напред. „Тази декларация потвърждава силата на ЕС. Ние знаем какви проблеми стоят пред нас - миграцията, икономическата криза, но подписвайки декларацията, ние изразихме доверието си към европейския проект. Някой я смята за твърде амбициозна, друг - за недостатъчно амбициозна, но това е крачка напред, която потвърждава нашето единство, солидарност и желание да активизираме сътрудничеството“, подчерта Джентилони.

А председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че запазването на единството на 27-те след предвиденото напускане на Великобритания е единственият път да се гарантира оцеляването на ЕС. „Европа като политическа цялост или ще бъде обединена, или изобщо няма да я има“, каза той в Рим. Според него „само обединена Европа може да бъде суверенна Европа по отношение на останалия свят. Само суверенна Европа гарантира независимост на своите страни членки, гарантира свободата на своите граждани“.

България бе представлявана от държавния глава Румен Радев, който изпълни почетното задължение пръв да поздрави папа Франциск на снощната аудиенция в Апостолическия дворец във Ватикана.