Вие сте тук

ЕС подкрепя решението с две държави на израелско-палестинската криза

вторник, 28 Март, 2017 - 16:51

„Оставаме на позицията, че за решаването на конфликта е необходимо постигането на двудържавно решение чрез преговори“, заяви Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини след срещата с палестинския лидер Махмуд Абас, съобщава EurActiv, цитиран от БНТ.

Тя подчерта, че политиката на Европейския съюз остава неизменна и Брюксел ще признава всякакви промени на границите „единствено когато са договорени между двете страни“. Тя добави, че Йерусалим все още се третира в Европа като бъдеща столица и на двете държави.

„Ние поддържаме палестинското присъствие в Източен Йерусалим, както в политически, така и във финансов смисъл“, добави Могерини.

На фона на тези събития стана ясно, че арабските страни остават привързани към решението с две държави на израелско-палестинската криза, се казва в проект на резолюция, която ще бъде подложена утре на гласуване от участниците в годишната среща на върха на Арабската лига. Форумът се провежда в курорта Шуейма на брега на Мъртво море в Йордания, предаде БТА.

В текста на проекта за резолюция, представен от палестинската делегация, се казва, че министрите на външните работи на страните от Арабската лига потвърждават привързаността си към решението с две държави и правото на палестинската държава да върне суверенитета си върху окупираните през 1967 г. територии, в това число и Източен Ерусалим.

Текстът призовава всички страни да спазват резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, противопоставящи се на анексията от Израел на окупирания Източен Ерусалим и да не преместват посолствата си в Свещения град.

В проекта на резолюция се подновява призивът към международната общност да помогне на палестинския народ да упражнява своите права, да изгради своя независима държава и да уреди въпроса с палестинските бежанци. 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.