Вие сте тук

Мей призна, че ограничаването на свободата на движение няма да настъпи веднага след Брекзит

Дата на публикуване: 
сряда, 5 Април, 2017 - 10:18

Британският премиер Тереза Мей призна, че ограничаването на свободата на движение няма да настъпи веднага след като Великобритания напусне ЕС. Изявленията на премиера по време на посещението ѝ в Йордания и Саудитска Арабия не се понравиха на по-крайните привърженици на Брекзит, коментира БНР.

Тереза Мей заяви, че ще има „фаза на прилагане на ограниченията“, както се изрази, след като бъде постигната сделка с Евросъюза, тъй като бизнесът и правителствата се нуждаят от време да се нагодят към новите правила. Тя допълни, че предпочита употребената от нея фраза, а не „преходен период“, използвана от журналистите. Тереза Мей допълни, че важното за британците, които с референдума поискаха контрол на границите и контрол върху миграцията, е, че това в крайна сметка ще се случи, когато Великобритания напусне окончателно ЕС.

По-рано, след друго изявление по време на близкоизточната ѝ обиколка, Тереза Мей бе обвинена, че е отстъпила от едно от ключовите си обещания, след като призна, че търговска сделка с ЕС не може да бъде подписана, преди Обединеното кралство да напусне блока. Тя каза, че очаква формата на новите търговски отношения да стане ясна за всички до деня на фактическия Брекзит през март 2019 година.

По време на визитата си в Саудитска Арабия Мей не покри косата, коментира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според дрес кода на кралството саудитските жени трябва да носят хиджаб и широки черни одежди, когато са на обществени места, но носенето на забрадка или шал, с който да се покриват косите, не е задължително за чужденките. Въпреки това фактът, че Мей не беше покрила косата си породи смесени коментари в социалните медии. Някои казаха, че това е проява на феминизъм, а други казаха, че това е проява на неуважение. Канцеларията на британския премиер засега не е коментирала случилото се.

Бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън и бившата американска първа дама Мишел Обама също избраха да не носят хиджаб по време на визитите си в Саудитска Арабия.