Вие сте тук

Поредна нощ на протести в Сърбия срещу избирането на Вучич за президент

сряда, 12 Април, 2017 - 10:23

Поредна нощ на протести срещу избирането на Александър Вучич за президент на Сърбия, предаде БТА. Демонстрации имаше в Белград, Ниш и Нови Сад.

В столицата шествието на протестиращи младежи блокира движението. Демонстрантите носеха плакати, в които настояваха за смяна на политическия елит, за честни избори, за равен достъп до образованието и до държавното финансиране за него, за здравеопазване за всички, за свободни медии и за защита и увеличаване на трудовите права.

„Народът гласува, а елитът се радва“, гласеше един от плакатите на протестиращите в Белград.

Някои от демонстрантите имитираха вълчи вой, като така се опитаха да се подиграят с фамилното име на Вучич, което в превод от сръбски означава: малък вълк, вълче. Други демонстранти имитираха кучешки лай, като скандираха „Ав, ав, ав“, подигравайки се с инициалите на Вучич.

По данни на Републиканската избирателна комисия след обработка на 96,6 процента от бюлетините Вучич, досегашен премиер на Сърбия, води на първия тур на президентските избори с 55,02 процента. Бившият омбудсман Саша Янкович получава 16,36 процента, Политикът Лука Максимович получава 9,43 процента. Бившият външен министър Вук Йеремич има 5,65 процента, а лидерът на Сръбската радикална партия Войслав Шешел - 4,51 процента.

Същевременно Вучич обяви, че побеждава в осемте избирателни участъка, в които имаше прегласуване заради констатирани нарушения на изборите за президент на 2 април, предаде ТАСС.

Вучич каза, че преди девет дни в тези участъци той е получил 53,84 процента, а днес, когато победата му се оспорва от хора, които не умеят да признават поражението си, той получава в участъците, в които имаше прегласуване, 71,66 процента.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.