Вие сте тук

До края на месеца ЕК ще направи оценка на приетия в Унгария закон за висшето образование

четвъртък, 13 Април, 2017 - 10:27

Напрежението между Еврокомисията и унгарския премиер Виктор Орбан ще бъде решавано чрез политически диалог, обяви институцията в Брюксел. Засега тя няма правни основания да санкционира правителството, но обеща до края на април да обяви ще има ли наказателна процедура заради натиска срещу Централноевропейския университет в Будапеща, предаде БНР.

Изпълнителният орган на ЕС обеща също приоритетно да разгледа всички останали действия на управляващите в Унгария, но без да предприема най-тежката мярка – член 7 от договора за отнемане правото на глас в Съюза.

Еврокомисията подозира унгарските власти, че не зачитат член 2 от Договора за ЕС, който гласи, че Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на малцинствата. Брюксел има съмнения дали премиерът Виктор Орбан се придържа към плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете.

„Нарушаването на този текст обаче не предвижда формална процедура за санкции. Такива има в член 7 от договора за нарушаване демократичните принципи на правовата държава, но Еврокомисията няма да иска отнемане правото на глас на Будапеща при вземането решения в Съвета на министрите Формално, според Комисията, няма системна заплаха за върховенството за закона в Унгария“, призна първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Вместо това Комисията на Жан-Клод Юнкер ще търси пряк диалог с Орбан, за да възпре с дипломатически средства антиевропейската му риторика: „Не само ние в Комисията, но и другите страни искат да разберат от г-н Орбан накъде иска да води страната си. Той подписа общата ни декларация в Рим, после се върна у дома и призова „Да спрем Брюксел“. Нужен е политически дебат и искаме да разберем какво всъщност става“, продължи заместникът на Юнкер.

„Към Унгария няма да се предприемат никакви по-специални юридически мерки, стана ясно след заседанието на еврокомисарите. Юристите на Комисията продължават да анализират приетите закони от управляващата партия на Виктор Орбан и ако се открие проблем, ще последват процедури за нарушение, както за всички останали държави: Надявам се в диалог с унгарските власти да намерим решения на евентуалните проблеми. В противен случай с тях ще се заеме съдът  на ЕС“, обясни Тимерманс.

До края на месеца ще има правна оценка на приетия в Унгария закон за висшето образование, който според критиците на Орбан, ще причини закриването на финансирания от Сорос Централноевропейски университет. Комисията ще проверява дали властите ефективно прилагат мерки за интеграцията на унгарските роми. Под лупа ще се гледат плановете за ограничаване финансирането на чужди неправителствени организации като Отворено общество, както и закона, позволяващ задържане на бежанци на границата.

Комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос обаче е против наказания за Будапеща, въпреки че тя не иска да приема своите задължителни квоти с бежанци: „Ако атакуваме страните, нежелаещи да участват в схемата, това – повярвайте ми, няма да помогне“. А комисарят по правосъдието Вера Йоурова допълни: „Отричам всякакви твърдения за орязване на фондове за периода до 2020-а на основание липса на солидарност или каквото и да било. Това би било промяна на правилата в движение, а ние имаме нужда от икономическа предсказуемост“.

ЕК приема следващия си пакет наказателни процедури срещу страните-членки на редовно заседание на 27 април.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.