Вие сте тук

Ангела Меркел ще се срещне с Владимир Путин

Дата на публикуване: 
вторник, 2 Май, 2017 - 11:40
Тема: 

Канцлерът Меркел пристига в Сочи две години след последната си визита в Русия, при това в момент когато отношенията по оста Берлин-Москва не са във върхова форма, а причината е анексирането на Крим, съобщава БНТ.

Формалният повод за посещението на Ангела Меркел е подготовката на срещата на Г-20, която ще се състои през Юли в Хамбург. Според експерти, обаче Сирия и Украйна ще бъдат във фокуса на вниманието на двама от най-влиятелните световни лидери ще обсъдят. Меркел ще търси варианти за прекратяване на конфликта в Украйна с помощта на влиянието на проруските сепаратисти в региона, а и се нуждае от сътрудничеството на Москва по сирийския въпрос.

Путин пък ще разчита на подкрепата на Меркел за премахването на санкциите на ЕС срещу Русия, а и иска да разбере мнението ѝ за американския президент - Доналд Тръмп. Именно американският президент и предстоящите избори в Германия са другите стратегическа причина за визитата на Меркел в Сочи, пишат руски медии.

Тръмп все още не е дал ясен сигнал каква точно ще е политиката му спрямо ЕС и това е шанс за възраждането на качествения диалог Берлин-Москва. Освен горещите конфликтни точки Путин и Меркел ще обсъдят и редица икономически теми от двустранен интерес. Политолози обаче не очакват пробив или съществена промяна в отношенията Германия - Русия.

По-късно през деня руският държавен глава ще разговаря с американския си колега Доналд Тръмп. Според предварителната информация основната тема ще бъде конфликтът в Сирия, а за утре е планирана среща между Путин и турския президент - Реджеп Тайип Ердоган.