Вие сте тук

Ангела Меркел ще се срещне с Владимир Путин

вторник, 2 Май, 2017 - 11:40
Тема: 

Канцлерът Меркел пристига в Сочи две години след последната си визита в Русия, при това в момент когато отношенията по оста Берлин-Москва не са във върхова форма, а причината е анексирането на Крим, съобщава БНТ.

Формалният повод за посещението на Ангела Меркел е подготовката на срещата на Г-20, която ще се състои през Юли в Хамбург. Според експерти, обаче Сирия и Украйна ще бъдат във фокуса на вниманието на двама от най-влиятелните световни лидери ще обсъдят. Меркел ще търси варианти за прекратяване на конфликта в Украйна с помощта на влиянието на проруските сепаратисти в региона, а и се нуждае от сътрудничеството на Москва по сирийския въпрос.

Путин пък ще разчита на подкрепата на Меркел за премахването на санкциите на ЕС срещу Русия, а и иска да разбере мнението ѝ за американския президент - Доналд Тръмп. Именно американският президент и предстоящите избори в Германия са другите стратегическа причина за визитата на Меркел в Сочи, пишат руски медии.

Тръмп все още не е дал ясен сигнал каква точно ще е политиката му спрямо ЕС и това е шанс за възраждането на качествения диалог Берлин-Москва. Освен горещите конфликтни точки Путин и Меркел ще обсъдят и редица икономически теми от двустранен интерес. Политолози обаче не очакват пробив или съществена промяна в отношенията Германия - Русия.

По-късно през деня руският държавен глава ще разговаря с американския си колега Доналд Тръмп. Според предварителната информация основната тема ще бъде конфликтът в Сирия, а за утре е планирана среща между Путин и турския президент - Реджеп Тайип Ердоган.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.