Вие сте тук

Покана за предложения чрез EIBURS в рамките на Програмата за знания

сряда, 21 Февруари, 2018 - 10:32
Тема: 

В Официалния вестник на ЕС от 21 февруари е публикувано обявление, че Институтът на Европейската инвестиционна банка предлага нова стипендия по линия на EIBURS към Програмата за знания.

Програмата за знания на Института на Европейската инвестиционна банка предоставя безвъзмездна помощ чрез различни схеми. EIBURS е инициативата на ЕИБ за подкрепа на университетски изследвания.

EIBURS предоставя безвъзмездна помощ на университетски факултети или на свързани с университетите в ЕС изследователски центрове в страни кандидати или потенциални кандидати, които разработват теми от особен интерес за банката. Тригодишните стипендии по линия на EIBURS са в размер до 100 000 евро годишно. Те се разпределят на базата на състезателен процес сред заинтересовани университетски факултети или изследователски центрове с утвърдени постижения в съответната област. Одобрените предложения са обвързани с постигането на определени резултати, които са предмет на договорни задължения към Европейската инвестиционна банка.

През академичната 2018-2019 г. програмата EIBURS предвижда изследователски разработки по следната тема: „Подобряване оценката на косвения ефект от инвестиционни проекти: конкретизиране и калибриране на методиката на ОИВ за постигане на максимална съвместимост с АРП“.

Европейската инвестиционна банка извършва оценка на социално-икономическата жизнеспособност на проектите, в които инвестира, предимно чрез анализ на разходите и ползите (АРП). Този метод може да бъде определен като допълнение към бизнес плана за дадена инвестиция. Бизнес планът залага на паричните потоци по даден проект. В него се проследява размера на изходящите финансови или парични потоци (разходите) и приходите (ползите). Ако последните значително превишават първите, проектът осигурява финансов прираст и следователно операцията се счита за привлекателна от финансова гледна точка.

АРП доразвива тази теза, като допълва определението за разходи и ползи по даден проект в две посоки. Първо, анализът обхваща всички разходи и ползи, независимо дали те представляват финансови потоци или не. На второ място се отчитат разходи, които се поемат от всички членове на обществото, а не само направените от частния инвеститор.

Предложенията трябва да бъдат изпратени на английски език до 15 април 2018 г., 24:00 (централноевропейско време). Изпратените след тази дата предложения няма да бъдат разглеждани. Предложенията трябва да бъдат изпращани по електронна поща на адрес:

Events.EIBInstitute@eib.org

По-подробна информация за процеса на подбор по EIBURS и за Института на ЕИБ можете да намерите на Интернет страницата на Института.

Пълния текст на поканата можете да видите и изтеглите оттук:

Покана за предложения чрез EIBURS в рамките на Програмата за знания (441.33 KB, PDF)

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.