Вие сте тук

Малага – Европейска столица на спорта през 2020 година

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Юни, 2016 - 16:39

През ноември 2014 година Малага бе първият град, който представи кандидатурата си за Европейска столица на спорта за 2019 година. Това се случи по време на годишната церемония по връчване на наградите на „ACES Европа“ (Асоциация на европейските столици на спорта) в Еврпоейския парламент. В мотивационното писмо към кандидатурата кметът на града отбеляза, че „ако призванието бъде връчено на Малага, то ще бъде стимул тя да продължи да затвърждава позицията си сред европейските представителки на спорта най-вече по отношение на съоръженията за различни спортни събития, а също така и на тези, предназначени за спортните занимания на местните жители“.

Тази титла означава силен тласък за града, и имайки предвид положените усилия през последните години, Малага се превръща в андалуския областен град с най-висока спортна дейност.

В началото на октомври 2015 година Малага представи своите преимущества в областта на спорта в защита на кандидатурата си за спортна столица през 2019 година пред оценяващата комисия на ACES. Членовете на асоциацията, които извършиха визитата, огледаха спортните съоръжения в града и присъстваха на различни събития и дейности, които се състояха в него, като Суперкупата АВС по баскетбол, Голф турнира на Малага, мач на Малага-Реал.

По повод посещението им, общинският съветник Елиса Перес де Силес направи изявление, в което подчерта огромната значимост, която би имало подобно номиниране за проекта „Град на спортисти“, който цели спортната ангажираност на населението на града да надвиши 50%. Тя добави, че трябва да се насърчи физическата активност и съответно да се подобри здравето на гражданите, като се продължи поддържането и развитието на спортните училища и общинските игри. Освен това, в изказването си общинският съветник подчерта, че е необходимо да бъдат привлечени мащабни събития, определящи активния характер на града, които да превърнат спорта в един от елементите, предизвикващи интереса на посетителите.

На 1-ви август 2015 година Малага беше определена за финалистка заедно с унгарската столица Будапеща, която бе избрана за 2019 година, след като победи своята конкурентка с минимална разлика в резултата. Това даде възможност на Малага да стане Европейска столица на спорта през следващата 2020 година.

От общината обясниха в прессъобщение, че подобна номинация предполага провеждане на голям международен конгрес на спорта, извършване на спортна дейност 365 дни от годината и организиране на най-малко едно събитие със сериозна значимост в областта. Освен това, тя ще стимулира града да популяризира и занапред здравословния начин на живот сред своето население, а също така да продължи да домакинства различни събития на национално и международно ниво.

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.