Вие сте тук

Андрей Ковачев: За София е голяма чест да носи титлата на Европейска столица на спорта за 2018-та година

Дата на публикуване: 
понеделник, 24 Октомври, 2016 - 11:25
Тема: 

Във връзка с европейските събития през 2018 в София, инициативата „Столица ЕВРОПА“ ви представя мнението на европейския депутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Д-р Ковачев е член на Бюрото на Европейския парламент и председател на консултативната група към Европейската асоциация на спортните столици и градове.

1. Вие сте европейски депутат , но и председател на консултативната група към Европейската асоциация на спортните столици и градове. Според Вас възможно ли е събития от София – Европейска столица на спорта 2018 да се съчетаят със събитията от Българското председателство на ЕС

За София е  голяма чест да носи титлата на Европейска столица на спорта за 2018-та година. Това е признание за постиженията в изграждането на спортни съоръжения, за които г-жа Йорданка Фандъкова и общинската администрация положиха много усилия. Българското председателство на ЕС също е едно много сериозно предизвикателство, което трябва да посрещнем добре подготвени. Това е и уникална възможност за страната ни, тъй като събитията свързани с председателството ще съберат представители на високо ниво от страните членки и ще увеличат видимостта на всички прояви в столицата. 

Не само смятам, че председателството на ЕС на страната ни и София - Европейска столица на спорта 2018 могат да се съчетаят, но мисля че определено трябва да извлечем ползите от това съвпадение.

Бих искал да напомня, че събитията могат да се обвържат и с домакинството на Варна като „Европейска младежка столица“ през 2017 г., както и на Пловдив като „Европейска столица на културата” през 2019 г. с цел максимално популяризиране на страната ни.

2. Възможно ли е да бъде използвано съвпадението между двете инициативи , за да се насочи вниманието на европейската общественост и политически елит към ползите  и предизвикателствата пред масовият спорт

Разбира се, това би бил много подходящ момент за популяризирането на ползите от спорта. Защо да не бъде даден старт на подобна европейска кампания именно в България. В своята работа като евродепутат и член на Комисията по oколна среда, обществено здраве и безопасност на храните винаги съм защитавал позицията, че именно спортът е един от най-добрите начини за превенция от заболявания, спестявайки по този начин пари за здравеопазване. Чрез активен спорт подобряваме  нашата физическа издръжливост, учим се на дисциплина и на воля за успех. Спортът ни помага в постигането на по-пълноценен живот.

Тези идеи могат да залегнат в организирането на конференции и дискусии, с участието на министрите на страните членки, които така или иначе ще бъдат в България, за да вземат участие в събитията от председателството.

3. Как, според Вас , трябва да се популяризират събитията от Европейската столица на спорта и Председателството на ЕС

Всяко едно от тези събития трябва да има ефикасна стратегия за комуникация, а инструментите за популяризирането им са многобройни. Скоростното развитие на социалните мрежи ни дава предимството информацията да достигне до възможно най-голям брой хора навсякъде по света. Надявам се българските медии също да осигурят подобаващо отразяване на събитията на национално ниво. Можем да бъдем иновативни и креативни използвайки новите технологии.

Отделно може да се помисли и за организирането на инициативи за спортни дейности (разходки сред природата, маратони, гимнастика, танци), както и на инициативи от културно естество ( изложби, концерти ).

Аз и колегите ми членове на Европейския парламент също ще допринесем за популяризирането на тези събития, като разпространяваме информацията сред колегите в ЕП и чуждестранните ни контакти.

4. Какви възможности и предизвикателства предлагат тези две събития пред София град

Чрез тези две събития видимостта на страната ни ще се повиши  в европейски мащаб. Смятам, че трябва да се възползваме от тази възможност, за да насочим вниманието на европейската общественост към определени политики и инициативи, които искаме да популяризираме.

Има много малко време до началото на българското председателство и домакинството на столицата ни като Европейска столица на спорта 2018, така че призовавам отново всички страни за пълна мобилизация в изграждането и поддържането на добри условия за професионален и любителски спорт, както и предлагането на богата, и разнообразна спортна програма за столичани и гостите на града.

5. И последно , какво бихте препоръчали за организацията в София през 2018

За да могат да се извлекат взаимните ползи от съвпадението между София Европейска столица на спорта за 2018, както и председателството на ЕС е необходима добра координация и съдействие между различните екипи.

 

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.