Вие сте тук

Първи международен Фестивал на спортните филми

Дата на публикуване: 
понеделник, 27 Юни, 2016 - 11:39

Първият международен Фестивал на спортните филми се открива в петък, на 27 май, в столичното кино „Люмиер“. Церемонията ще започне в 18 часа, а старт на дебютното за града издание на международния преглед на документални и игрални ленти със спортна тематика ще дадат кметът Йорданка Фандъкова, директорът на НДК Мирослав Боршош и актрисата Жана Караиванова. Фестивалът се организира от Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Това е събитие, което прави пряка връзката между спорта и най-доброто, което филмовото изкуство може да предложи, каза в „Хоризонт до обед“ Жана Караиванова.

Първото издание на Фестивала е подбрало изключително интересна и много силна селекция. Заглавията на филмите са: „Автомобилен клуб Хавана" – за първото официално автомобилно състезание в Куба от 1960 г. насам, „Палио" – за най-старото в света състезание по конен спорт в Италия, „Да летиш отново" – драматичната история на запленен по параглайдинга, „Малкият червен автобус" – катерачи, клоуни, музиканти, акробати, екстремни спортисти – има място за всеки в "Малкия червен автобус", „Дух в движение" – за силата на духа при параолимпийците, „Намушкан" – уникалната история на прочутия бикоборец Антонио Барера, „Победител: състезателният живот на Пол Нюман" – филм за състезателните автомобилни страсти на Пол Нюман, „Отвъд предела" – за изкачването на Еверест, „Storror Supertramps" – отбор от фрирънъри от Великобритания, които стават известни, след като публикуват своите забавни и талантливи паркур-приключения в youtube.

Голяма част от програмата е посветена на родната продукция.

 Цялото интервю може да чуете тук.

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.