Вие сте тук

Маратон София 2016 определя в неделя Балканските шампиони и супер победителите във веригата „Бягането начин на живот“

Дата на публикуване: 
сряда, 5 Октомври, 2016 - 15:40

По 1 лв. на всеки стартирал ще отива за благотворителност, легендарният гимнастик Йордан Йовчев ще бяга в подкрепа на каузата

С рекорден награден фонд, авторитет на Балкански шампионат и няколко мощни благотворителни каузи стартира тази неделя Маратон София. Поредното 33-то издание на едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната отново е част от инициатива „София2018 – Eвропейска столица на спорта“. Тази есен за първи път в историята състезанието е валидно както за Балканско първенство, така и за финал в новоучредената верига „Български маратони“ под мотото „Бягането начин на живот“.

Откриването на Маратон София 2016 е на 9 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9.40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

Организатори на Маратон София са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Балканската атлетическа асоциация.

„Благодаря на хората, които през годините съхраниха Маратон София. Тази есен проявата е финал на веригата от маратони, които стартирахме и които от следващата година вече ще са в международния календар,“ заяви на пресконференция днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Елен Герджиков – председател на СОС и председател на София – Европейска столица на спорта изтъкна, че Маратон София е емблематично за града събитие. „Проявата вече втора година е част от амбициозния проект София – Европейска столица на спорта и Столична община ще продължава да я подкрепя и надгражда. Отново имаме благотворителни каузи, вече имаме и специален приз за най-бързите софиянци, а трасето вече е лицензирано от Категория А, това също е част от авторитета на маратона,“ каза още Герджиков, който говори и за инвестиционната програма в спорта на Столична община.

Думите му допълни Добромир Карамаринов – председател на БФЛА и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации. „Софийският маратон най-сетне е това, за което от години мечтаехме. Благодаря на екипа, който го съхрани,“ каза Карамаринов, след което обяви, че на Софийският маратон ще присъства и лично президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен.

Анатоли Илиев, орг. секретар на София2018 обяви, че заявките са за участие на над 2200 бегачи, като в класическия маратон са 500, на полумаратон 750 и на 10.5 км над 800. Той бе допълнен от Даниел Дуков – директор на маратон София, който информира, че повече от 60 българи ще стартират в маратона, а участничката на Олимпиадата в Рио Милица Мирчева ще бяга на 21 км.

Информация за получаване на номерата и за самото състезание може да се намери на http://marathonsofia.com/?page_id=2916.

 

Повече за събитието ТУК 

 

Facebook страница за събитието на адрес:  www.facebook.com/events/1799144323691780/

 

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.