Вие сте тук

Сирийските бежанци в България

Дата на публикуване: 
вторник, 21 Януари, 2014 - 15:57
Дата на събитието: 
сряда, 22 Януари, 2014 - 14:00

Пресконференция на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП утре в 14:00 ч.

„Сирийските бежанци в България“ е темата на пресконференцията, която ще се състои утре, 22.І.2014 г. (сряда) от 14,00 ч в конферентната зала на Информационното бюро на Европейския парламент в София (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) с участието на делегация на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, която е на посещение в България от 20 до 22 януари. Пресконференцията е организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Делегация от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент е на посещение в България от 20 до 22 януари, за да направи оценка на ситуацията на търсещите убежище лица и бежанците, като се фокусира върху пристигащите от Сирия.

Членовете на Европейския парламент разговарят с представители на различни български власти, сред които са министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, председателят на държавната агенция за бежанците при Министерския съвет полковник (о. р.) Николай Чирпанлиев, депутати от Народното събрание, представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН и други организации, които работят в тази област. Делегацията инспектира бежанските центрове „Военна рампа“ и Харманли и бежанския лагер в Пъстрогор. Предвидено е и посещение на българо-турската граница.

В делегацията участват: Франк Енгел (ЕНП, Люксембург, председател на делегацията), Силви Гийом (С&Д, Франция), Светослав Малинов (ЕНП, България), Мария Габриел (ЕНП, България), Илияна Йотова (С&Д, България) и Станимир Илчев (АЛДЕ, България).