Вие сте тук

Над 500 хил. туристи са посетили София през първите седем месеца на годината

Дата на публикуване: 
вторник, 27 Септември, 2016 - 12:28
Тема: 

Общо 553 хиляди туристи са посетили София през първите седем месеца на годината. Това е ръст от над 8,6 процента съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на Първата среща на кметовете на столици от Централна и Източна Европа и Китай "16 плюс 1" "София - пресечна точка на нови възможности", съобщава БТА.

Във форума ще участват кметът на Белград - Синиша Мали, на Сараево - Иво Комшич, на Скопие - Коце Траяновски, на Талин - Таави Аас, и председателят на Народния конгрес на Пекин Ду Дъйн.

Домакин на срещата е кметът на София Йорданка Фандъкова.

Министър Ангелкова съобщи, че по данни на Световния туристически барометър в страните, участващи във форума, туристическите посещения са над 144 милиона и са генерирали приходи 162 млрд. долара. През миналата година София е посетена от 916 хиляди туристи, а приходите от нощувки са 116 млн. лв., каза министърът. По думите й 2016 г. се очертава рекордна за българския туризъм като само за първите седем месеца страната ни е посетена от над 4,5 млн. чуждестранни туристи.

За да могат туристите да останат по-дълго у нас разработихме заедно със Столичната община осем културноисторически дестинации за София с интерактивни карти към тях, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството, каза Ангелкова.

Тя информира, че в края на тази година София ще е домакин на Първия международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм, който се организира съвместно със Световната организация по туризъм.

Кметът Фандъкова посочи при откриването на форума, че най-важното е кметовете на градовете да осигурят по-добро качество на живот и здрава среда, затова и се работи за реализиране на "зелените" политики на управление на градовете. Те включват мерки за намаляване на вредните емисии за по-добро качество на въздуха. Важно е и градовете да станат по-сигурни места за живеене, отбеляза Фандъкова. Според нея столиците трябва да са двигатели за развитието на регионите.

По повод на Световния ден на туризма - 27 септември, кметът Фандъкова отбеляза, че туризмът е сред водещите сектори за развитието на инвестициите. Столичната община полага особени усилия за развитие и експониране на културноисторическото наследство на града. Ръстът на туризма в София през последните 6 години е над 60 на сто, подчерта столичният кмет. Тя изрази очакване София да бъде мост между партньори за развитието на културата, бизнеса и инвестициите.

Какво е 16+1?


16+1 е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония.

Стартиралата през 2012 година инициатива 16+1 цели да развие икономическия, политическия и културен обмен между страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай чрез серия от срещи между държавни и правителствени глави, бизнес форуми и други събития посветени на теми като туризъм, образование, земеделие, енергетика и инфраструктура.

Рамковият документ на 16+1 China’s Twelve Measures for Promoting Friendly Cooperation with Central and Eastern European Countries беше представен на първата среща на високо равнище във Варшава през 2012 г. Последваха срещи на високо равнище в Букурещ (2013), Белград (2014) и Сучжоу (2015).

Като част от инициативата 16+1, през 2012 г правителството на Китай сформира Секретариат за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа към Министерството на външните работи. Създадени бяха и няколко допълнителни организации, координирани от отделните държави. През 2014 г в София беше учреден и Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.

16+1 - Среща на кметовете от Централна и Източна Европа и председателя на Народния Конгрес Du Deyin


 

В периода 26-28 септември, 2016 г. столицата на България е домакин на първата среща на кметове и представители на местната власт от инициативата 16+1 под надслов “София – пресечна точка на нови възможности”.

Събитието, на което ще присъстват кметовете на столиците на страните от ЦИЕ и Китай, цели да поощри сътрудничеството в областта на транспорта и логистиката, земеделието и туризма.

Като част от форума ще се състои и среща на тема иновации, индустрии 4.0 и съвременният град.

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.