Вие сте тук

Йотингер се надява Русия и Украйна да договорят временна цена на газа

четвъртък, 15 Май, 2014 - 11:30
Тема: 

Според еврокомисаря "Южен поток" е политически проект, се казва в информация на БНР.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи "Южен поток“  като политически проект, който има смисъл само в случай, че няма доверие в Украйна. Пред "Уолстрийт Джърнъл“ Йотингер изрази надежда, че Москва и Киев ще се споразумеят за временна цена на природния газ до края на месеца.Той  изтъкна, че най-належащата задача сега е да се предотврати прекъсване на руските газови доставки през украинска територия. За целта през следващите две седмици Москва, Киев и Брюксел трябва да намерят компромис за цената на синьото гориво. Според Йотингер 80-процентното увеличение от началото на април е неоправдано.

Имаме две седмици, за да предотвратим възможни прекъсвания на доставките от Русия, заяви Йотингер. Според еврокомисаря наложеното от април поскъпване на руския газ за Украйна от 268 на 485 долара за хиляда кубически метра е неоправдано. Русия обаче настоява на тази цена и за предплата на синьото гориво от началото на идния месец.

Гюнтер Йотингер ще се срещне с енергийните министри на Украйна и Русия в понеделник, за да разреши разногласията между двете страни.

В същото време , отново по информация на РИА Новости, цитирана от БНР, сепаратистите в Славянск убиха 11 украински военни. Самите "опълченци“ са загубили един от своите бойци. Украински сайтове твърдят, че при боя край Краматорск е бил убит един сепаратист, а четирима други са били тежко ранени.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.