Вие сте тук

Очаква се ГЕРБ да внесе искането за вот на недоверие

петък, 16 Май, 2014 - 10:57
Тема: 

Очаква се днес ГЕРБ да внесат искането за вот на недоверие към правителството на тема енергетика, съобщава БНТ. Партията е поискала, но не е получила официалните отчети за състоянието на Националната електрическа компания и готви мотивите без тези документи.

 

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да е успешен вотът трябва да има мнозинство, а при сегашната конфигурация в парламента вотът ще е тест за ДПС.

За заместник-председателя на парламента Мая Манолова внасяне на вот на недоверие по време на предизборна кампания е неуважение към избирателите. Тя  призова ГЕРБ да изчакат няколко дни с внасянето, защото времето не е подходящо да се правят дебати. Датата се пада два дни преди евроизборите на 25 май.

Вчерашните изказвания на Мая Манолова и Бойко Борисов:

Мая Манолова – зам.-председател на НС: “С внасянето на вот на недоверие Борисов изпълнява опорните точки на Иво Прокопиев. Вот по време на кампания е буквално любов по време на холера. Готови сме да дадем и ще дадем отговори на всички въпроси, които интересуват българските граждани, но това трябва да стане в нормална атмосфера, в нормална обстановка, не часове и минути преди европейските избори, след като ГЕРБ се размотават с внасянето на вота повече от седмица, нищо не пречи да изчакат още няколко дни.”

Бойко Борисов – председател на ГЕРБ: “Мая Манолова стигнала такава глупост да изрече сутринта, че ГЕРБ се ръководел от опорни точки на Прокопиев. Вече понеже няма какво да направят – няма как да направят Костинбродска афера, няма как да направят нещо, защото са управляващи, слагали ни някакви опорни точки. Представяте ли си в каква истерия, яд и омраза са изпаднали, виждайки, че се срутва цялото им управление.

В разгара на спора, депутати от ГЕРБ установиха, че парламентарна стая, използвана от лидера им е запечатана, а ключалката е сменена.

Димитър Главчев – депутат ГЕРБ: “Вътре наистина имаме документи , които са за вота  Имаме документи, които са на председателя на парламентарната група г-н Борисов, ние не знаем тука кои хора са влизали, какво се е случило, представете си, че може нещо да е подхвърлено. Няма да се учудим, ако вземат и заключат Народното събрание, за да не се проведе вотът.

Мая Манолова: “Без да навлизам в детайли се чудя защо хора, които не влизат в пленарна зала имат нужда от допълнителни помещения. И според мен мястото на депутатите е в пленарната зала на парламента, не по кабинетите.”

Бойко Борисов: “Само да не ми вземат кафеварката. Защото те са такива айдуци, че… кафеварката ми за турско кафе дето прави, вече ако ми я откраднат, за нея ще се разправям.”

Повече може да прочетете в сайта на БНТ.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.