Вие сте тук

ЕС призова Русия да спазва споразумението за Украйна

сряда, 28 Май, 2014 - 10:35

Участниците в провелата се във вторник неформална среща на върха в Брюксел не въведоха нови санкции срещу Русия, съобщава агенция „Фокус”.

„Отбелязваме, че ЕК и Европейската външнополитическа служба в момента подготвят възможни мерки и са се договорили да продължат подготовката с цел приемане на възможни нови мерки на тази основа, ако събитията изискват това”, се казва в изявлението на европейските лидери.

Цитирайки „последните развития на ситуацията в Украйна”, президентите и премиерите на страните от ЕС отново призоваха Русия да предприеме мерки за прилагането на съвместната Женевска декларация, а именно прекратяване на насилието, разоръжаването на всички въоръжени формирования и амнистирането на онези, които доброволно са свалили оръжие и не са извършвали тежки престъпления.

„Очакваме Русия да сътрудничи с новия избран и легитимен президент, да продължи изтеглянето на въоръжените сили от украинската граница и да използва свои лостове за натиск срещу въоръжените сепаратисти за деескалиране на ситуацията в Източна Украйна”, се казва в комюникето.

„Ще отстояваме твърдо суверенитета и териториалната цялостност на Украйна, осъждаме незаконното анексиране на Крим и Севастопол. Ние потвърждаваме привързаността на ЕС към споразумението, достигнато на 17 април в Женева, и призоваваме Русия да реализира приетите договорености”, се казва още в изявлението.

“Европейската комисия представи доклад, препоръчващ преминаване към втора фаза на процеса на либерализиране на визовия режим с цел предоставяне на право на украинските граждани да извършват безвизови пътувания, след като този процес за либерализиране бъде завършен”, се казва в документа.

ЕК отбелязва, че този процес трябва да бъде „осъществен надеждно и в добре управляема среда при условие, че всички изисквания бъдат спазвани в съответствия с правилата, определени в рамките на плана за действие, касаещ либерализирането на визовия режим”.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.