Вие сте тук

Събитията в Украйна

Министър Митов: Заплахата за България не е само конфликтът в Източна Украйна, но и кризата в Ирак и Сирия

сряда, 3 Септември, 2014 - 13:05

„Заплахата за България е конфликтът в Източна Украйна, в който са въвлечени две държави – Украйна и Русия. Това е заплахата за нас, но също така и конфликтите в Ирак и Сирия.“ Това заяви министърът на външните работи в служебното правителство Даниел Митов, предаде „Дневник“.

„Рискове произтичат и от факта, че някои от бойците на „Ислямска държава“ имат европейски паспорти. Част от тези бойци ще минат и през България“, допълва той.

Владимир Путин и Петро Порошенко обсъждат ходове за прекратяване на кръвопролитието в Украйна

сряда, 3 Септември, 2014 - 09:58

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с украинския си колега Петро Порошенко, какви първоначални ходове могат да се предприемат, за да се спре кръвопролитието в Източна Украйна. Това се е случило по време на телефонен разговор, съобщават от Кремъл, коментира РИА Новости, цитирана от Агенция Фокус.

Двамата държавници са се договорили за постоянно прекратяване на огъня и първите крачки към установяване на мир в региона, се казва и в съобщение на пресслужбата на Порошенко.

Над 1100 загинали в конфликта в Украйна

понеделник, 28 Юли, 2014 - 16:29

В Женева бе представен доклад за кризата в Украйна. При представянето на документа върховният комисар за правата на човека на ООН Нави Пилай заяви, че свалянето на малайзийския самолет в зона, контролирана от проруските сепаратисти в Източна Украйна, може да бъде оприличено на военно престъпление, коментира БНР.

САЩ обвиниха Русия, че обстрелва Украйна

петък, 25 Юли, 2014 - 08:45

Съединените щати обвиниха Русия, че обстрелва с артилерия позиции на украинската армия, действаща срещу сепаратистите в Източна Украйна. Говорител на американския Държавен департамент се обоснова с разузнавателни данни, предаде БНР.Москва продължава да доставя оръжие на бунтовниците и засилва военното си присъствие по границата, твърдят от Пентагона.

ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия

вторник, 22 Юли, 2014 - 09:25

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз днес ще обсъждат в Брюксел евентуални нови санкции срещу Русия, като се очаква дискусиите им да включват не само руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, но и свалянето на малайзийския пътнически самолет, съобщава БНТ.

Нови дипломатически усилия за Украйна

вторник, 15 Юли, 2014 - 10:36

Украинският президент Петро Порошенко обсъди по телефона с германския канцлер Ангела Меркел възможността за участие на сътрудници на наблюдателската мисия в Украйна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в мониторинга на украинско-руската граница, предаде БТВ.

Преговори за Украйна

понеделник, 16 Юни, 2014 - 09:48

Европейският съюз и Русия се договориха да проведат разговори на високо равнище с участието на Украйна по въпроса за очакваното от Киев подписване на споразумението за свободна търговия с Европейския съюз. Правителството на Украйна се готви да подпише споразумението с Евросъюза на 27 юни въпреки възраженията на Русия, която се опасява, че то ще навреди на руската икономика, съобщава БНР. 

Миналата седмица Москва предупреди, че ще отговори на това споразумение с мерки в защита на своята икономика.

Порошенко и Путин ще се срещнат във Франция

четвъртък, 29 Май, 2014 - 10:57

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко заяви, че икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз трябва да бъде подписана веднага след встъпването му в длъжност, съобщава БНР.

   

Политическият раздел беше подписан през март. Отказът на предишните украински власти да подпишат споразумението през ноември, стана повод за избухване на кризата в бившата съветска република.

ЕС призова Русия да спазва споразумението за Украйна

сряда, 28 Май, 2014 - 10:35

Участниците в провелата се във вторник неформална среща на върха в Брюксел не въведоха нови санкции срещу Русия, съобщава агенция „Фокус”.

„Отбелязваме, че ЕК и Европейската външнополитическа служба в момента подготвят възможни мерки и са се договорили да продължат подготовката с цел приемане на възможни нови мерки на тази основа, ако събитията изискват това”, се казва в изявлението на европейските лидери.

Нови жертви на насилието в Украйна

вторник, 27 Май, 2014 - 09:49

В Източна Украйна сблъсъците между украинските сили за сигурност и сепаратистите взеха нови жертви, съобщава БНТ.

Най-малко 24 души бяха убити тази нощ в Донецк при обстрел на камион, превозващ ранени привърженици на федерализацията. Украинската армия продължава операцията  срещу сепаратистите, които взеха под контрол летището на Донецк, ден след победата на милиардера Петро Порошенко на президентските избори.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

Subscribe to Събитията в Украйна