Вие сте тук

Министър Митов: Заплахата за България не е само конфликтът в Източна Украйна, но и кризата в Ирак и Сирия

сряда, 3 Септември, 2014 - 13:05

„Заплахата за България е конфликтът в Източна Украйна, в който са въвлечени две държави – Украйна и Русия. Това е заплахата за нас, но също така и конфликтите в Ирак и Сирия.“ Това заяви министърът на външните работи в служебното правителство Даниел Митов, предаде „Дневник“.

„Рискове произтичат и от факта, че някои от бойците на „Ислямска държава“ имат европейски паспорти. Част от тези бойци ще минат и през България“, допълва той.

Митов отбеляза, че иракското правителство се е обърнало към българските власти с молба за помощ и България има намерение да изпрати боеприпаси. „С помощта на нашите партньори търсим начини въпросните боеприпаси да бъдат транспортирани до град Ербил. Търсим и възможности за оказване на хуманитарна помощ“, казва министърът.

Според Митов между служебното правителство и президента Росен Плевнелиев няма разнобой за документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“. „Текстът на новата визия вече е преминал през координация както при нас, така и през всички останали институции с отношение към нея. Той е изчистен, ще бъде отново качен в интернет и ще бъде публично обсъждан“, отбелязва той.

„Заявили сме, че анексирането на Крим от страна Русия е нарушение на международните договори и настояваме за спазването на международните норми. Това е огромен и много тежък прецедент, който България не може да си позволи да пренебрегне“, казва служебният министър. „Никой не иска да се кара с Русия. Тя е важна за нас, както и Украйна. Важно е конфликтът там да спре и да започне преговорен процес“, подчертава той.

Според Митов българският еврокомисар Кристалина Георгиева може да се надява на вицепрезидентски пост в новата еврокомисия. Външният министър отбелязва, че ако я нямаше сложната система на партийни и национални интереси в ЕС, Георгиева вероятно щеше да има много по-големи шансове да заеме поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.