Вие сте тук

Порошенко и Путин ще се срещнат във Франция

четвъртък, 29 Май, 2014 - 10:57

Новоизбраният президент на Украйна Петро Порошенко заяви, че икономическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с Европейския съюз трябва да бъде подписана веднага след встъпването му в длъжност, съобщава БНР.

   

Политическият раздел беше подписан през март. Отказът на предишните украински власти да подпишат споразумението през ноември, стана повод за избухване на кризата в бившата съветска република.

Американският президент Барак Обама ще се срещне с избрания президент на Украйна Петро Порошенко на 3-ти юни във Варшава. Европейската обиколка на Обама предстои от 2-ри до 7-ми юни и ще включва Полша, Белгия и Франция.Петро Порошенко съобщи пред германския вестник "Билд", че ще обсъди с руския си колега Владимир Путин варианти за успокояване на кризата и постигане на мир. Кога и къде ще бъдат тези разговори, за момента не е решено. В интервюто Порошенко заявява още, че срещу неговата страна се води война и за да сложи край на този терор, ще смаже бунтовниците в Източна Украйна.Путин ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, американския президент Барак Обама и други лидери, за първи път след избухването на кризата в Украйна. Това ще се случи във Франция, при отбелязването на годишнината от Десанта в Нормандия през 1944-та година.  Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е заела твърда позиция срещу анексирането на Крим от Русия, отчасти заради уроците от двете световни войни. Тя обаче, добави, че е жизненоважно да се продължи да се разговаря с Москва.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.