Вие сте тук

ЕС обсъжда нови санкции срещу Русия

вторник, 22 Юли, 2014 - 09:25

Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз днес ще обсъждат в Брюксел евентуални нови санкции срещу Русия, като се очаква дискусиите им да включват не само руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, но и свалянето на малайзийския пътнически самолет, съобщава БНТ.

Великобритания настоява за незабавни санкции срещу руски компании, не е ясно обаче дали днес ще се стигне до решение в тази посока. Намерението за затягане на санкциите беше факт и преди свалянето на малайзийския Боинг – заради продължаващата подкрепа на Москва за сепаратистите. Сигнали, че катастрофата ще повлияе на решението, в последните дни дадоха редица европейски политици с острите си реакции на недостойното отношение към телата на загиналите, затруднения достъп на международните екипи до мястото на катастрофата и информациите за унищожаване на доказателства.

Холандия вече обяви, че всички икономически, политически и финансови мерки са на масата, Германия заговори за увеличаване на натиска над Русия, а Великобритания поиска незабавни санкции по американски модел – срещу руски енергийни и военно-промишлени компании и банки.

Въпросът беше обсъден от постоянните представители на 28-те в навечерието на Съвета на външните министри, информациите оттам са, че има нагласа за по-категорична реакция срещу Русия, но и гласове, че трябва да се изчакат поне първоначални данни от международното разследване, преди да се търси вина.

Дипломати съобщиха, че днес със сигурност няма да има решение за санкции срещу цели сектори на руската икономика, и че ще се търсят по-скоро варианти за поетапни мерки.

Преди заседанието германският външен министър Фран-Валтер Щайнмайер заяви, че ЕС ще трябва да увеличи натиска върху Русия след катастрофата. Щайнмайер разкритикува липсата на видим натиск от Москва върху проруските сепаратисти в Украйна да преговарят, както и липсата на ефикасен контрол на границата с Украйна, откъдето, според Берлин, продължават да преминават оръжия и друго оборудване.Министърът на външните работи Кристиан Вигенин също ще участва в заседанието в Брюксел на Съвета за външни работи на Европейския съюз.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.