Вие сте тук

ОССЕ свиква извънредно заседание на постоянния си съвет

петък, 18 Юли, 2014 - 11:32
Тема: 

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ свиква днес извънредно заседание на постоянния си съвет във Виена във връзка с катастрофата на малайзийския пътнически самолет Боинг-777 в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

БНР съобщава, че е намерена втората черна кутия на малайзийския пътнически самолет, който се разби в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци. Кутията е открита от работещи на мястото спасители. В четвъртък проруските сепаратисти в района съобщиха, че са открили няколко предмета, сред които може да е едно от записващите устройства, известни като "черни кутии”.

По-рано световни лидери поискаха международно независимо разследване на случая, след като бунтовниците в района намекнаха, че може да предадат черната кутия на Русия.

Общо 298 души са били на борда на самолета на Малайзийските авиолинии, който вчера се разби над Източна Украйна, в район, където се водят сражения между украински правителствени сили и проруски отцепници.

154 от загиналите са холандски граждани. Сред жертвите са и 27 австралийци, 38 граждани на Малайзия (включително 15-членният екипаж), 11 индонезийци, както и французи, белгийци, британци, германци и филипинци. Не е потвърдена националността на 47 от загиналите. Част от пътниците са били лекари, които са отивали на международен симпозиум, посветен на борбата със СПИН.

Самолетът Боинг-777 е летял по маршрут от Амстердам за Куала Лумпур.

Двете страни в украинския конфликт взаимно се обвиняват за свалянето на самолета. Опълчението в Източна Украйна заяви, че няма на въоръжение зенитни комплекси "Бук". Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи за прихванати от украинското разузнаване телефонни разговори между служители на руското военно разузнаване, в които се признава, че сепаратистите са свалили пътнически самолет.

По информация на руското министерство на отбраната в района на катастрофата на малайзийския самолет се намират подразделения на въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени със зенитни комплекси от типа "Бук-М1". Освен това в небето над Донецка област постоянно има бойни самолети на украинските военновъздушни сили, оборудвани с различни типове ракети, казаха в руското министерство. Оттам допълват, че средствата за противовъздушна отбрана на Русия  в граничните с Украйна райони вчера не са работили.

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването разпореди въздушното пространство над Украйна да бъде затворено за граждански полети.

 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.