Вие сте тук

Дипломатически преговори за сваления малайзийски самолет

Дата на публикуване: 
понеделник, 21 Юли, 2014 - 09:35
Тема: 

Необходимостта от международно разследване за съдбата на полет МН 17 бе обект на интензивни дипломатически преговори тази нощ. Пресслужбата на руския президент съобщи за телефонни разговори на Владимир Путин с лидерите на Франция, Великобритания, Холандия и Австралия, предаде БНР. Германският канцлер Ангела Меркел призова руския лидер да използва влиянието си върху сепаратистите. Путин излезе със специално обръщение, в което обеща съдействие:

Никой не бива да използва случилото се за постигане на користните си политически цели. Необходимо е да се направи всичко, за да се осигури безопасност на международните експерти на място. Русия ще стори всичко, което зависи от нас, за да може конфликтът да премине от военната си фаза към масата за преговори.

Руският президент подчерта, че гибелта на 298-те души на малайзийския самолет се дължи на възобновяването на бойните действия в Украйна в края на миналия месец.

Пред телевизионния канал Си Би Ес американският държавен секретар Джон Кери обаче заяви, че Съединените щати разполагат с „огромно“ количество доказателства затова, че Москва е помогнала на бунтовниците в източна Украйна да свалят пътническия самолет.

Знаем, че руснаците въоръжават и обучават сепаратистите и до ден днешен не са ги призовали да свалят оръжие. Разполагаме с видеоматериал, който показва обратното транспортиране на системи „земя-въздух“ в Русия с липсваща ракета.