Вие сте тук

Президентът: Служебният кабинет ще стъпи на здрави принципи и приоритети

понеделник, 21 Юли, 2014 - 15:32
Тема: 

Служебният кабинет ще стъпи на здрави принципи и приоритети, тъй като има сериозни проблеми за решаване и кризи за овладяване. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпроси на журналисти в Пловдив, съобщава пресслужбата на Президентството.

“Имаме нужда от промяна на подхода в дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане. Служебното правителство ще подготви реформите в тях“, посочи президентът Плевнелиев. Той изброи като задачи пред кабинета отблокирането на спрените средства от ЕК и подобряване на усвояването на парите от европейските фондове. „Служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел и дори да финализира Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014–2020 година“, допълни президентът.

Ако политическите сили спазят ангажиментите, поети при консултациите в президентската институция, то на 5 август държавният глава ще представи приоритетите на служебното правителство. Президентът увери, че министрите в кабинета ще бъдат „демократи, проевропейци, силни в направленията, които представляват, и готови да постигнат резултати за нацията“.

Държавният глава беше категоричен, че служебното правителство ще бъде излъчено навреме и ще отразява по обективен начин задачите, които има да се решават.

В отговор на въпрос дали са необходими нови санкции срещу Русия президентът заяви, че Европа днес има нужда от силен глас и ясна позиция и трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.