Вие сте тук

Възможни нови санкции срещу Русия

Дата на публикуване: 
събота, 30 Август, 2014 - 10:44
Тема: 

Външните министри от Европейския съюз разчистиха пътя за по-строги санкции срещу Русия заради ролята й в украинската криза, съобщава Франс прес, цитирана от БНР. Въпреки че на съвещанието в Милано снощи не бяха взети конкретни решения, източници от Евросъюза дадоха да се разбере, че на днешната си среща в Брюксел лидерите на Евросъюза ще натоварят експерти с изработването на нови мерки срещу Москва.

Това става само пет седмици, след като Брюксел наложи санкции върху енергийния и банковия сектор на Русия. Междувременно обаче настъпи обрат в бойните действия в Източна Украйна, който според много европейски дипломати е станал възможен с пряка руска намеса. Според западни медии новите наказателни мерки ще бъдат насочени срещу способностите на руските банки да рефинансират стагниращата икономика.

Британският премиер Дейвид Камерън ще предложи на колегите си от Евросъюза да обмислят изключване на Русия от международната система за банкова информация SWIFT, твърди агенция Блумбърг. Подобно решение няма да блокира основните търговски сделки, но ще доведе до много сериозна ескалация на санкциите, наложени на Москва заради ролята й в украинския конфликт. Руското правителство вече подготви законопроект за създаване на национален аналог на SWIFT, съобщава Интерфакс.