Вие сте тук

ЕК призова България да спре изграждането на „Южен поток"

сряда, 17 Септември, 2014 - 15:30

Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода „Южен поток", но не разполага със своя полиция на място нито там, нито в Сърбия, която да следи нещата - ние не действаме така; нашият подход са наказателните процедури срещу правителствата. Това заяви на пресконференция Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, помолена за коментар на обявените от Белград намерения да строи газопровода, съобщава БТА.

„България е част от ЕС, затова открихме наказателна процедура заради "Южен поток", според която българската страна е призована да спазва всички правила, свързани с обществените поръчки“, припомни Холцнер.

ЕК поиска да бъде потвърдено дали правилата са били спазени. „По силата на предприетата процедура призовахме България да спре строежа. Процедурата продължава“, допълни Холцнер.

За държавите извън ЕС не разполагаме с тези средства, но след като съоръжението заработи, можем да поставим въпроса пред енергийната общност, която разполага със свои собствени инструменти, уточни тя.

По нейните думи, тъй като Сърбия не е в ЕС, не е необходимо да се съобразява с правилата на Общността за вътрешния пазар. „Не можем да отнесем въпроса до Европейския съд, но ако бъде допуснато нарушение на правилата в енергетиката, това би станало ясно на по-късен етап – когато тръбопроводът заработи“, отбеляза говорителят.

Холцнер заяви още, че независимо дали става дума за България или за Сърбия, когато има намерение за пренос на газ от Русия към Европа, това обвързва европейска територия, независимо дали става дума само за част от тръбопровод.

Казвали сме и друг път за големи инфраструктурни проекти в Европа, че тяхното изграждане е обвързано със спазването на европейското законодателство, посочи тя.

Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването на ЕС Щефан Фюле, поясни в отговор на въпрос дали ЕС не се насочва към замразяване на преговорите за членство на Сърбия, че преговорите са разделени на тематични глави. Докато вътрешното законодателство на преговарящата държава не бъде изцяло съобразено със законодателството на ЕС, преговорните глави не могат да бъдат приключени и самите преговори за членство не могат да бъдат завършени, допълни говорителят.

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.