Вие сте тук

Забелязва се драматизъм по медиите за еврофондовете

понеделник, 17 Ноември, 2014 - 14:31

Забелязвам нотка на драматизъм в медиите по отношение на еврофондовете за България. Това заяви пред БГНЕС Юлиана Николова, бивш директор на Европейския институт, ръководител и експерт по редица европроекти, директор на портал "Европа" и член на Гражданския съвет на РБ.

Отблокирането на европарите по ОП "Околна среда" и средствата, които България има да плаща по санкциите, както и остатъка от вноската на България в бюджета на ЕС не са свързани, за да се прави просто прихващане, обясни тя, опонирайки по този начин на редица коментатори, които вещаят черна перспектива за тази и нулева година за еврофондовете у нас за 2015 г .

Размразяването на евросредствата по ОП "Околна среда" дава възможност разходите, които са направени от бюджета и за които ние досега нямахме възможност да претендираме да си ги поискаме, продължи Николова. Освен това се надявам средствата, които ще получим да са доста повече от тези 800 млн. лв. Всички разходи, които сме направили тази година до 30-ти октомври по оперативните програми, които сме поискали, ще ни бъдат възстановени, изрази надежда тя. Сметката не е толкова проста. Но всичко зависи от ефективността, от това дали ще имаме завършени проекти до 30-ти октомври следващата година, посочи Николова.

За 2015 г. при добра организация и при променени системи в регионалното и в сферата на околната среда много по-лесно ще се завършват проекти и ще има много повече искания от българската държава към ЕС за възстановяване на средства. Може би, ще го докараме до 80% от парите, които сме планирали за структурните фондове, добави тя. Николова отбеляза, че имаме свръхдоговаряне на всички програми, т.е. дори да не изпълним някои от проектите, ако те са финансирани от държавата, можем да си възстановим парите по тях.

Периодът 2007-2013 г. приключва през 2015 г. и се очаква да получим средствата по проекти, плащани с пари от бюджета. За следващия програмен период 2014-2020 г. е възможно да получим одобрение на поне 2 оперативни програми, при които ще разчитаме на годишния аванс през 2015 г.: със сигурност - първата е ОП "Човешки ресурси" , има шанс и за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Другите оперативни програми дори и да не бъдат одобрени до края на този месец от ЕК ще направят това през втората половина на следващата година, подчерта Николова. Това не пречи през бюджета да се финансират проекти по тях. А когато се одобрят - веднага да се поискат парите и те да бъдат възстановени, уточни тя.

Нека да сме наясно - ако се провери текущото състояние на данните в сайта на дирекцията за регионите и градско развитие на ЕК, ще видим, че до 30 октомври т.г. са одобрени само 6 оперативни програми. Това говори, че ние не изоставаме кой знае колко и тази драма не е само наша, нито само на държавите-членки, а по-скоро – на ниво ЕК и на състоянието на бюджета на ЕС.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.