Вие сте тук

В четвъртък е гласуването на вота на недоверие срещу Юнкер

вторник, 25 Ноември, 2014 - 09:21

Истинско, задълбочено разследване и специална парламентарна комисия поискаха евродепутати по време на дебатите по вота на недоверие на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, предаде БНР. Вотът беше внесен от представители на крайната десница заради разкритията, че докато е бил премиер, стотици фирми са получавали данъчни облекчения в Люксембург и са спестили милиарди от данъци в други страни. Гласуването на вота е насрочено за четвъртък.Дебатите  завършиха с призив на Юнкер към евродепутатите да не го обиждат. Този призив дойде, след като в продължение на близо час председателят на Европейската комисия трябваше да слуша упреци, че е лично отговорен за обедняването на други страни за сметка на своята и че е спомогнал за изграждането на една Европа на измамите и алчността. Тези твърдения очаквано дойдоха от крайнодесни евроскептици. Те не приеха аргументите на Жан-Клод Юнкер, че системи за данъчни облекчения действат в почти целия Европейски съюз, нито плановете му за реформи, които да предотвратят подобни дисбаланси занапред. Консерваторите го предупредиха да не използва скандала като повод за данъчна хармонизация, крайнодесните обявиха, че да му поверят подобни реформи ще е все едно да дадат на Ал Капоне комисията по етика, а крайнолевите настояха за анкетна комисия в Европейския парламент.След тези изказвания Жан-Клод Юнкер настоя името му да не бъде свързвано с практика, която е съществувала в редица страни, и да не се поставят под въпрос твърдите му намерения да работи срещу избягването на данъци и нелоялната данъчна конкуренция. „Не ме обиждайте, аз изпълнявам обещанията си на 100 процента, давам си сметка, че ги поемам пред Европейския парламент, призова Юнкер. Той получи подкрепа от християндемократите, социалистите и либералите, което му гарантира успех при гласуването в четвъртък.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.