Вие сте тук

Решението за "Южен поток" потвърждава нуждата от диверсификация

Дата на публикуване: 
вторник, 2 Декември, 2014 - 13:36

Начинът, по който Русия взе и обяви решението си за "Южен поток", потвърждава още един път колко е важно да не сме зависими само от един източник на газ, коментира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Тя припомни, че Комисията винаги е държала новите газопроводи да се изграждат в съответствие с европейското законодателство, и подчерта:

Тази позиция е известна на руската страна. Тя не се е променила вчера, така че не може това да бъде причината за това решение - донякъде изглежда прехвърлено от болната глава на здравата.По повод твърденията за загуби на България, които Брюксел трябва да компенсира, Кристалина Георгиева заяви, че Еврокомисията ще разгледа много внимателно последиците от решението на Русия и ще прецени как може да ускори свързването на страните - членки в единна енергийна мрежа.Европейският съюз е и ще продължи да бъде най-големият източник на инвестиции за България, подчерта Георгиева и отговори така на руските твърдения за ограничения суверенитет на страната ни заради европейското членство:

България е суверенна страна, тя сама взима решение за това кое е най-добро за нейните граждани. Решението да изисква за "Южен поток" достъп до тръбата за други доставчици, е решение в интерес на България. И то е взето именно заради това, защото колкото е по-голяма зависимостта, на която и да е страна, не само на България, от един определен източник, толкова по-трудно е да се преговаря и да се постигат условия, които най-добре защитават интересите на гражданите.