Вие сте тук

Путин обсъди "Южен поток" с Орбан и Николич

понеделник, 8 Декември, 2014 - 10:16

Руският президент Владимир Путин е разговарял в неделя по телефона с унгарския премиер Виктор Орбан и сръбския президент Томислав Николич за перспективите за сътрудничество в енергетиката след прекратяване на проекта Южен поток, съобщава бТВ.На 1 декември Путин заяви, че "при сегашните обстоятелства Русия няма да реализира проекта Южен поток", а директорът на Газпром Алексей Милер отбеляза, че този проект вече не е актуален. "Край, проектът е закрит", каза Милер.Сръбският премиер Александър Вучич нарече това решение на Русия "лоша новина" и изрази мнение, че в тази ситуация най-много са пострадали Сърбия и Унгария.

"Русия има право да вземе такова решение и Унгария го приема", каза от своя страна унгарският външен министър Петер Сиярто, като отбеляза, че страната му ще бъде принудена да търси нови източници на газови доставки, които да заменят "Южен поток".

 

Тагове: 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.