Вие сте тук

ЕП подкани за донорска конференция за кризата в Ирак и Сирия

Дата на публикуване: 
четвъртък, 12 Февруари, 2015 - 14:53

Международната общност трябва да изпълни обещанието си за засилване на хуманитарната помощ за милионите, страдащи от кризата в Ирак и Сирия, призоваха депутатите в резолюция, приета в четвъртък. Те подканиха ЕС да помисли за свикване на донорска конференция и подчертаха нуждата от политически преход в Сирия и правителство с широко представителство в Ирак, за да се намали влиянието на т.нар. Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Необходима е незабавна помощ за засегнатите от хуманитарната криза в Ирак и Сирия, не на последно място заради суровата зима, която изтощи региона, заявиха членовете на Европейския парламент. Те призоваха ЕС да помисли за свикване на конференция на донорите, както и да прикани всички донори да изпълнят обещанията си бързо.

Депутатите заклеймиха остро „ужасяващите системни злоупотреби и нарушения с правата на човека, извършени от режима на Асад, терористите на ИДИЛ/Даеш и други джихадистки групи в Ирак и Сирия, включително убийството на заложници, както и всички форми на насилие срещу лица въз основа на тяхната религиозна и етническа принадлежност, включително насилието срещу жени и ЛГБТ хора.“ Те осъдиха злоупотреби с деца на ИДИЛ/Даеш и призоваха за незабавното освобождаване на всички заложници.

Необходима е цялостна стратегия на ЕС за региона, за да бъде той защитен от ИДИС/Даеш, да се помогне за смекчаване на хуманитарната криза и да се сложи край на конфликта в Сирия и Ирак, заявиха депутатите. Тази стратегия трябва да включва подкрепа за страните, които приемат бежанци, поемане на ангажимент с регионалните партньори за ограничаване на потока от финанси към тероризъм, доставки на оръжия и приток на чуждестранни бойци. Стратегията трябва да се бори с насилието и екстремизма.

 В заключение, европейските депутати подчертаха, че не може да има траен мир в Сирия и Ирак без да се потърси отговорност за престъпленията, извършени от всички страни по време на конфликта, особено за тези по религиозни или етнически подбуди.

Насилието в Сирия доведе до разселване на повече от 7.6 млн. сирийци в страната и остави над 12.2 милиона в отчайваща нужда от помощ. В Ирак повече от 5.2 млн. души се нуждаят от хуманитарна намеса, а 2.1 млн. са разселени в различни краища на страната. Около 740 хил. иракчани преживяват зимата в постройки, непригодни за суровите зимни условия. От незабавна помощ се нуждаят и около 2.2 млн. души, живеещи в контролираните от Ислямска държава региони.

По данни на ЕК, 276 хил. бежанци са опитали да влязат нелегално в ЕС. В същото време Европа е мобилизирала над 3.3 млрд. евро помощи за сирийците и приелите ги държави. Само през 2014 година Съюзът предостави 163 млн. евро под формата на хуманитарна помощ в Ирак.