Вие сте тук

ЕП подкани за донорска конференция за кризата в Ирак и Сирия

четвъртък, 12 Февруари, 2015 - 14:53

Международната общност трябва да изпълни обещанието си за засилване на хуманитарната помощ за милионите, страдащи от кризата в Ирак и Сирия, призоваха депутатите в резолюция, приета в четвъртък. Те подканиха ЕС да помисли за свикване на донорска конференция и подчертаха нуждата от политически преход в Сирия и правителство с широко представителство в Ирак, за да се намали влиянието на т.нар. Ислямска държава в Ирак и Леванта.

Необходима е незабавна помощ за засегнатите от хуманитарната криза в Ирак и Сирия, не на последно място заради суровата зима, която изтощи региона, заявиха членовете на Европейския парламент. Те призоваха ЕС да помисли за свикване на конференция на донорите, както и да прикани всички донори да изпълнят обещанията си бързо.

Депутатите заклеймиха остро „ужасяващите системни злоупотреби и нарушения с правата на човека, извършени от режима на Асад, терористите на ИДИЛ/Даеш и други джихадистки групи в Ирак и Сирия, включително убийството на заложници, както и всички форми на насилие срещу лица въз основа на тяхната религиозна и етническа принадлежност, включително насилието срещу жени и ЛГБТ хора.“ Те осъдиха злоупотреби с деца на ИДИЛ/Даеш и призоваха за незабавното освобождаване на всички заложници.

Необходима е цялостна стратегия на ЕС за региона, за да бъде той защитен от ИДИС/Даеш, да се помогне за смекчаване на хуманитарната криза и да се сложи край на конфликта в Сирия и Ирак, заявиха депутатите. Тази стратегия трябва да включва подкрепа за страните, които приемат бежанци, поемане на ангажимент с регионалните партньори за ограничаване на потока от финанси към тероризъм, доставки на оръжия и приток на чуждестранни бойци. Стратегията трябва да се бори с насилието и екстремизма.

 В заключение, европейските депутати подчертаха, че не може да има траен мир в Сирия и Ирак без да се потърси отговорност за престъпленията, извършени от всички страни по време на конфликта, особено за тези по религиозни или етнически подбуди.

Насилието в Сирия доведе до разселване на повече от 7.6 млн. сирийци в страната и остави над 12.2 милиона в отчайваща нужда от помощ. В Ирак повече от 5.2 млн. души се нуждаят от хуманитарна намеса, а 2.1 млн. са разселени в различни краища на страната. Около 740 хил. иракчани преживяват зимата в постройки, непригодни за суровите зимни условия. От незабавна помощ се нуждаят и около 2.2 млн. души, живеещи в контролираните от Ислямска държава региони.

По данни на ЕК, 276 хил. бежанци са опитали да влязат нелегално в ЕС. В същото време Европа е мобилизирала над 3.3 млрд. евро помощи за сирийците и приелите ги държави. Само през 2014 година Съюзът предостави 163 млн. евро под формата на хуманитарна помощ в Ирак.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.