Вие сте тук

МВФ не вижда ясни задължения за реформи от страна на Гърция

Дата на публикуване: 
сряда, 25 Февруари, 2015 - 12:12
Тема: 

Международният валутен фонд предупреди, че в гръцкия план за реформи, предложен в замяна на удължаване на спасителната помощ, няма ясни знаци, че правителството ще изпълни обещанията си, предаде АФП.

В редица области, „включително може би най-важните. Писмото с предложенията за реформи не предоставя ясни уверения, че правителството възнамерява да предприеме набелязаните реформи”, се посочва в писмо на директора на МВФ Кристин Лагард до председателя на Еврогрупата Йерун Диселблум.

Писмото бе публикувано докато финансовите министри от еврозоната приеха гръцкия списък като „достатъчно пълен” за да започне процеса за удължаване на помощта за Гърция, която изтича в събота.

Лагард посочва, че гръцкият списък покрива темите, по които Атина трябва да започне реформи и МВФ би подкрепил решение на Еврогрупата, че той е „добра отправна точка”.

„Ние отбелязваме в частност, че няма нито ясни задължения за разработване и прилагане на пълни реформи на пенсионната система и ДДС, нито задължение за продължаване на вече договорените политики за отваряне на затворени сектори, за административни реформи, за приватизация, както и за реформи на пазара на труда”.

Лагард посочва, че такива задължения са от критична важност за да може Гърция да изпълни частта от исканията на МВФ, който заедно с ЕС и Европейската централна банка осигурява помощта за Гърция.