Вие сте тук

Борисов поиска завод, Щайнмайер реформи

вторник, 10 Март, 2015 - 14:58

Премиерът Бойко Борисов поиска от Германия инвестиции в автомобилен завод у нас, предаде БНР.

В присъствието на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в София, Борисов обяви: Работим по тема един автомобилен завод, поне като начало, да дойде в България. Нямаме претенции, дали ще е БМВ, дали ще е  "Мерцедес", дали ще е "Порше" , или "Фолксваген", важно е цялостен автомобил да може да се сглобява в България. Имаме доста приятели там... Правим макферсоните,  правиме гумени  уплътнения, стъкла, електроника, седалки, климатици, така че ... компоненти, може спокойно да се направи един голям завод. Това е една от сериите на някои от тези заводи при най ниските данъци, при тази изключително квалифицирана работна ръка, която имаме, защото видяхте колко българи работят в Германия... След като могат да работят там, те със сигурност биха работили и в този завод.

Германският първи дипломат не отговори пред журналисти на призива на Борисов. Той наблегна на вътрешнополитическите реформи, които Берлин очаква от българските власти: Ще работим за увеличаването на германските инвестиции, но условията за привличането им на още немски фирми не са само с ниското възнаграждение и доброто образование на служителите тук, а зависят от провеждането на вътрешно-политически реформи в правосъдната система и процедурите по изготвяне на конкурси за обществени поръчки.

Преди това Щайнмайер се срещна с външния ни министър Даниел Митов.

Германия ще осигури помощ на България по подготовката на нашето първо председателство на ЕС, заяви Митов, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му този процес ще включва и подготовка на български държавни служители в Германия, германски институти по отделни досиета на ЕС. Като израз на нашето желание да работим в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, предложих на министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел.
Друга тема, която са обсъдили по време на визитата на външният министър на Германия, е бежанският и миграционен натиск. Министър Даниел Митов посочи, че с Германия продължават съвместната си работа за предизвикателствата на ситуацията в Сирия, Ирак, Близкия Изток.

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.