Вие сте тук

Борисов поиска завод, Щайнмайер реформи

Дата на публикуване: 
вторник, 10 Март, 2015 - 14:58

Премиерът Бойко Борисов поиска от Германия инвестиции в автомобилен завод у нас, предаде БНР.

В присъствието на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в София, Борисов обяви: Работим по тема един автомобилен завод, поне като начало, да дойде в България. Нямаме претенции, дали ще е БМВ, дали ще е  "Мерцедес", дали ще е "Порше" , или "Фолксваген", важно е цялостен автомобил да може да се сглобява в България. Имаме доста приятели там... Правим макферсоните,  правиме гумени  уплътнения, стъкла, електроника, седалки, климатици, така че ... компоненти, може спокойно да се направи един голям завод. Това е една от сериите на някои от тези заводи при най ниските данъци, при тази изключително квалифицирана работна ръка, която имаме, защото видяхте колко българи работят в Германия... След като могат да работят там, те със сигурност биха работили и в този завод.

Германският първи дипломат не отговори пред журналисти на призива на Борисов. Той наблегна на вътрешнополитическите реформи, които Берлин очаква от българските власти: Ще работим за увеличаването на германските инвестиции, но условията за привличането им на още немски фирми не са само с ниското възнаграждение и доброто образование на служителите тук, а зависят от провеждането на вътрешно-политически реформи в правосъдната система и процедурите по изготвяне на конкурси за обществени поръчки.

Преди това Щайнмайер се срещна с външния ни министър Даниел Митов.

Германия ще осигури помощ на България по подготовката на нашето първо председателство на ЕС, заяви Митов, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му този процес ще включва и подготовка на български държавни служители в Германия, германски институти по отделни досиета на ЕС. Като израз на нашето желание да работим в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, предложих на министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел.
Друга тема, която са обсъдили по време на визитата на външният министър на Германия, е бежанският и миграционен натиск. Министър Даниел Митов посочи, че с Германия продължават съвместната си работа за предизвикателствата на ситуацията в Сирия, Ирак, Близкия Изток.